El vulcanisme és un dels fenòmens geològics més populars, perquè és un dels pocs processos observables a escala humana des del punt de vista temporal i, a més, és un dels fenòmens geològics modificadors del paisatge més evidents i espectaculars. La zona volcànica de la Garrotxa és l'àrea volcànica més ben preservada de la península Ibèrica i, per tant, té un gran interès geològic, pedagògic i turístic. Per això, una de les tasques del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és actualitzar i divulgar la informació disponible sobre aquest espai privilegiat.
El nou mapa parteix de la compilació de la informació geològica de fonts molt diverses, entre les quals cal destacar, sens dubte, la carta geològica de la regió volcànica d'Olot, elaborada pel geòleg olotí Josep Maria Mallarach ara fa 27 anys, que, fins a l'actualitat, era l'únic material cartogràfic disponible sobre aquest tema, encara que l'edició feia anys que estava exhaurida.
Per a l'elaboració de la carta vulcanològica de la zona volcànica de la Garrotxa s'ha fet ús dels sistemes d'informació geogràfica (SIG) per tal de preparar i homogeneïtzar les bases de dades geològiques disponibles. La superfície que abasta la carta és molt més gran que la del Parc Natural, perquè s'hi han inclòs les colades de lava que, procedents dels edificis volcànics del Parc Natural, van fluir per les valls del Fluvià, del Ser, de la Riera de Llémena i del Brugent. La nova carta identifica 63 cons i colades volcàniques.
Es tracta d'un document d'interès científic de primer ordre perquè no només s'ha beneficiat de les tecnologies més innovadores, sinó que constitueix un destacat recull del coneixement geològic de la zona volcànica amb tota la informació preexistent i reflecteix els resultats més recents de les activitats de recerca que s'han dut a terme. La identificació de nous volcans, les noves dades sobre el recorregut de les colades o l'assignació d'aquestes colades als corresponents volcans en són bons exemples.
D'altra banda, la carta posa a l'abast dels visitants un document cartogràfic de contingut geològic, focalitzat en el vulcanisme, en la realització del qual s'ha fet un esforç especial perquè sigui assequible i entenedor. Els materials volcànics es destaquen amb colors més intensos que la resta i s'hi poden distingir clarament l'extensió i els límits de les diferents colades basàltiques i les relacions entre els cons volcànics i aquestes. S'ha inclòs també un esquema de situació, tant dels cons volcànics com de les colades de lava, per tal de facilitar-ne la identificació i localització.
El resultat és un mapa geològic simplificat, adequat per moure's pel Parc i el seu entorn immediat, que té com a objectiu facilitar a les persones usuàries la percepció del conjunt del Parc Natural, especialment de les seves característiques geològiques i geomorfològiques d'origen volcànic, que han donat lloc, en definitiva, al singular paisatge del qual avui podem gaudir.