​Un incident deixa la Vall d'en Bas i la Vall d'Hostoles sense fibra òptica durant quatre hores

Els fets van passar aquest dilluns a la tarda, mentre dos operadors treballaven a la zona

Els tècnics de Xartic arreglant l'avaria
Els tècnics de Xartic arreglant l'avaria | Cedida
Redacció
22 de novembre del 2022
Actualitzat a les 10:13h
Al voltant de les cinc de la tarda d'aquest dilluns, la xarxa de fibra òptica que connecta gran part de la comarca va detectar una avaria. Es tractava d'un tall en el servei d'internet per cable que afectava gran part de la Vall d'en Bas, i els pobles de la Vall d'Hostoles. En total es van veure afectats els municipis de les Preses, la Vall d'en Bas, Sant Feliu i les Planes d'Hostoles.

Els tècnics de l'empresa Xartic van estar inspeccionant i van descobrir que algú havia tallat el cable. "En diem sabotatge, però segurament va ser un incident d'algun operador. Hi havia un parell d'operadors treballant a la zona", explica Joan Bramon, responsable de Xàrtic a NacióGarrotxa. Alguns dels operadors haurien tallat la fibra mentre hi treballaven i, en comptes d'avisar, van amagar-ho. "Van tallar la fibra i la van amagar-ho una altra vegada dins el tub, com si no hagués passat res. No va ser cap cosa sense voler, hi ha coses que pot passar mentre treballes. No diria que és un sabotatge fet amb mala llet, segurament es van equivocar, però en comptes de dir que hi havia fet sense voler, ho van amagar", diu Bramon.

Els tècnics de Xàrtic van actuar amb rapidesa i assenyalen que va ser més difícil localitzar l'avaria que arreglar-la. Un cop localitzada al polígon de les Preses, van haver de tornar a fusionar 32 cables de fibra un per un. El tall va afectar, principalment, la connexió per cable, ja que la xarxa mòbil no va quedar afectada. "Ens va portar problemes a l'hora d'obrir alguns equipaments municipals perquè ho tenim tot amb panys digitals. En algun punt tampoc teníem llum perquè ho tenim controlat de manera remota per internet. Vam haver de tornar al sistema tradicional", explica Marc Puig, regidor de comunicació de les Planes d'Hostoles.

Al voltant de les 20 h la fibra òptica va començar a tornar i a les 21 h ja s'havia restablert per complet el servei.