Veïns de Sant Aniol recullen denúncies contra un veí que genera «por i inseguretat»

El jove va ser detingut la setmana passada per destrossar una marquesina, però va quedar en llibertat

Sant Esteve de Llémana, al municipi de Sant Aniol de Finestres
Sant Esteve de Llémana, al municipi de Sant Aniol de Finestres | Google
Redacció
30 de gener del 2023
Actualitzat a les 18:58h
Els veïns de Sant Aniol de Finestres s'han organitzat per posar fi a una problemàtica que fa anys que s'arrossega a la zona. Es traca del comportament que té un dels veïns del poble: un jove de 27 anys que ha protagonitzat diferents actes vandàlics. Per intentar posar fi a la situació, els veïns han format un grup per tal de recollir, signatures, fets i denúncies i portar-ho davant el jutge.
El grup veïnal ha difós una carta on es demana a tota aquella gent que hagi patit algun acte vandàlic del jove que exposi els fets a un correu electrònic (bustiahisom@gmail.com) per tal de "donar força" al conjunt de denúncies ja recollides per la policia. Al mateix temps, els veïns també recolliran signatures i ho entregaran tot als poders "judicials, sanitaris i de seguretat pública de la Garrotxa". Asseguren que tenen un mal estar i que es tracta d'una situació que els genera "por i inseguretat".

L'objectiu dels veïns és agrupar denúncies i fets per pressionar el jutge i aconseguir que l'enviï a presó. Fins ara, els delictes per als quals se l'ha jutjat no han estat de prou pes, segons la justícia, per a dictaminar una pena de presó. També s'han fet reunions entre l'Ajuntament de Sant Aniol de Finestres i estaments policials i de l'àmbit social de la Garrotxa, però no ha servit per frenar el comportament del noi. 
 

La carta que s'ha difós per la zona i que han escrit el grup de veïns Foto: Cedida


El jove de 27 anys va arribar al municipi amb 14 i tindria problemes mentals, a més d'una addicció a les drogues. Durant els últims anys el seu comportament ha empitjorat i els veïns temen que es pugui arribar a alguna situació més perillosa. "Aquest últim any ha empitjorat molt i ha començat a fer destrosses.Directe o indirectament hem rebut tots al poble. És un escàndol el que fa", diu l'alcalde de Sant Aniol, Francesc Oliveras, en declaracions a NacióGarrotxa.

Actualment, el jove viu sol com a okupa a una casa cremada del municipi on es va intervenir una plantació de marihuana fa temps. Des del 2019 acumula una desena d'antecedents per delictes com atemptat a agents de l'autoritat, conducció temerària, tràfic de drogues o trencament de condemna. En una ocasió, també va tallar els cables telefònics i robar i destrossar els lectors de matrícules de la carretera principal del poble. L'Ajuntament ha decidit que, de moment, no els tornarà a instal·lar a l'espera que s'arregli la situació, ja que el noi els ha robat dues vegades i el cost puja a més de 15.000 euros

La setmana passada els Mossos d'Esquadra van detenir el jove per haver destrossat la marquesina de bus i haver generat altres desperfectes a tres cases del municipi. Poc després, però, el jutge el va deixar en llibertat amb càrrecs. El noi també hauria provocat problemes a pobles veïns com Amer i les Planes d'Hostoles, on també s'estan recollint suports.