
El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona encara la seva desena edició condicionat per la retallada pressupostària i abaixa de dotze a vuit els grups internacionals participants. Segons ha explicat el seu director, Martí Peraferrer, el pressupost d'enguany s'ha reduït un 20% i han hagut de buscar formes per 'no aprimar' l'oferta. Això es tradueix en què en aquesta edició passaran pel festival disset grups, cinc menys que en l'anterior. Peraferrer ha dit que tot, i que es mantindrà el nombre d'espectacles, 25, repetiran dues funcions. Més enllà de l'entrebanc econòmic, el Fitag posarà en marxa aquesta temporada un sistema de venta d'entrades en caixers, per tal d'arribar arreu del territori
Amb el mateix esperit, però amb més entrebancs econòmics. La desena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona arriba aquesta temporada amb alguns reajustaments de despeses. Entre elles, hi ha la disminució de grups internacionals. A la passada edició, un total de dotze grups internacionals van participar del festival. Enguany, però, els organitzadors han hagut de reduir les despeses i han abaixat el nombre de grups fins a vuit.
En total, disset grups passaran per aquesta edició del festival: vuit d'internacionals, tres d'espanyols, un de Reus i cinc de les comarques gironines. Això significa que el festival comptarà amb cinc grups menys que l'any anterior.
També per estalviar, el Fitag ha rebaixat les aportacions a les coproduccions i ha eliminat la grada del Pati de la Casa de Cultura, la qual li suposava una despesa considerable. Com a alternativa per atraure coproduccions sense tenir despeses, els organitzadors han engegat el Fitag Gira. Es tracta d'un projecte d'intercanvi de favors entre el festival i les companyies teatrals estrangeres, en el qual els organitzadors es comprometen a programar quatre funcions arreu de les comarques gironines i, a canvi, la companyia actua gratuïtament en el festival.
Malgrat els impediments econòmics, el director del festival, Martí Peraferrer, ja ha avançat que la programació d'aquesta desena edició no baixarà i que es mantindrà en els 25 espectacles de les edicions anteriors. Peraferrer ha afegit que han hagut de pensar en formes alternatives per, tot i tenir menys grups en el festival, que l'oferta 'no s'aprimés'. Per aquest motiu, ha explicat el director, han decidit repetir dues de les funcions programades per aquesta edició.
Com a novetat d'aquesta temporada, i d'acord amb la voluntat del festival de seguir creixent i ampliant horitzons, el Fitag incorporarà aquesta edició un sistema de venta d'entrades en caixers i per Internet, per tal de fer arribar el festival arreu del territori. En total, es posaran a la venta 7.000 entrades amb un preu simbòlic que rondarà els quatre euros.
A més a més dels espectacles a la capital gironina, un total de vuit municipis portaran als seus teatres funcions. Cinc localitats de la Selva -Lloret de Mar, Hostalric, Anglès, Blanes i Maçanet de la Selva-, una del Gironès –Llagostera- i una del Baix Empordà –Palamós- participaran de la desena edició del festival.
La desena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona començarà el 24 d'agost i durarà quatre dies.
Un teatre més participatiu
El director del festival, Martí Peraferrer, ha explicat que aquesta edició anirà encarada sobretot a buscar apropar el teatre al públic. Amb aquesta intenció, dues de les funcions –la inaugural i la de cloenda- promouran la participació dels espectadors en l'espectacle.
També amb ànim de buscar més connexió amb el públic, Fitag ha previst per aquesta edició un nombre considerable d'actuacions al carrer per tal de crear 'complicitats' amb els espectadors i donar a conèixer el teatre amateur arreu de les comarques gironines.