De fet, aquesta pà gina s'ha convertit en la quarta més visitada dels webs municipals, per darrera de la pà gina de Turisme o la pà gina principal del consistori. El director de l'Arxiu de Girona, Joan Boadas, ha dit que el principal repte que té el servei d'arxius és consolidar la pà gina web i afegir-hi cada vegada més serveis, com un d'efemèrides i personatges gironins en el qual estan treballant. Boadas ha donat molta importà ncia a les digitalitzacions de capçaleres de diaris i ha explicat que a la pà gina web es troben notÃcies d'una dotzena de capçaleres gironines des del 1808 fins al 2000. 'Som el primer centre de l'estat espanyol que oferim més pà gines en lÃnia de manera gratuïta, quasi bé 1 milió', ha explicat.
Boadas ha dit que era 'impensable' fa un parell d'any saber que rebrien tantes consultes a la pà gina web del SGDAP i ha afirmat que aquest és el 'futur'. 'La gent no vol estar pendent d'un horari per anar a fer les consultes presencialment, sinó que ho vol fer des de casa', ha exemplificat l'arxiver. De fet, contrastant aquestes dades de consulta en lÃnia amb les consultes presencials a l'Arxiu Municipal, es detecta quina és l'opció que escullen els ciutadans ja que, durant l'any passat, es van registrar 4.921 consultes presencials, molt per sota de les que es van fer en lÃnia.
El nombre d'usuaris via web va ser de 49.410 i el temps mitjà de navegació per a cada consulta s'ha situat entorn els cinc minuts i mig. En aquesta web s'hi poden trobar, entre d'altres, notÃcies digitalitzades del 'Diari de Girona' i d''El Punt' o d'altres capçaleres desaparegudes com 'Los Sitios' (1943-1987), 'La Lucha' (1987-1919) o 'Diario de Gerona' (1808-1936) i també cartells, plà nols, mapes o d'altres aplicacions com exposicions virtuals.
Aquestes són algunes de les dades que es desprenen de la Memòria del 2007 del SGDAP. Boadas també ha explicat que durant el passat any aquest servei va encarregar-se de la gestió de 12.072 expedients generats des de l'ajuntament Âfruit de tasques administratives- que han estat arxivats a una mitjana de 57 per dia. Una dada encara més voluminosa és la de la gestió de tots els documents municipals des del 1995 fins aquest 2008. En total, els arxivers han eliminat 1.406 metres lineals de documents (quasi un quilòmetre i mig) que no calia conservar i només n'ha digitalitzat, prèvia destrucció, 72 metres lineals.
Plans de futur
El director de l'Arxiu de Girona també ha aprofitat per donar comptes de l'activitat duta per l'arxiu durant els quatre anteriors anys i fixada en un Pla Estratègic (2004-2007). Inicialment, aquest pla preveia 216 actuacions en à mbits diversos com intervencions en els equipaments, formació de professionals, programes per tractar la informació i activitats organitzades des de l'Arxiu Municipal. Al final dels quatre anys però, aquestes 216 activitats previstes s'han convertit en 557 actuacions. 'Ãs molt complicat preveure tot el què passarà perquè sempre s'incorporen noves donacions o decidim emprendre accions que no havÃem previst en el nostre full de ruta', ha justificat Boadas que ha aclarit que no totes aquestes actuacions de més que han sorgit suposen una despesa econòmica. 'No tenim excessius desajustos pressupostaris', ha indicat.
En el nou Pla Estratègic pel 2008-2011, es preveuen 336 actuacions, la majoria d'elles (255) dedicades a la gestió d'arxius i documents. El pressupost municipal destinat a l'Arxiu és de 832.320 euros aquest 2008.