La Diputació presenta un projecte per fomentar el teatre amateur

Publicat el 22 de setembre de 2008 a les 15:02
 
La Diputació seleccionarà un màxim de deu grups de teatre per formar part d'un circuit-mostra itinerant, que es desplaçarà per totes les comarques gironines. D'aquests grups, n'hi haurà tres que tindran accés a incentius directes, com l'actuació al FITAG, a la Mostra de Teatre Amateur Gironí o a la beca de direcció professional.
 
El vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Roger Zamorano, ha explicat que el que es busca és la implicació de tots els actors que formen part del procés i ha afirmat que ha de ser, per damunt de tot, 'un projecte integrador, dialogat i compartit'.
 
Aquest dijous al migdia, a l'aula magna de la Casa de Cultura, el vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Roger Zamorano, ha presentat una nova iniciativa destinada a la dinamització del sector teatral amateur gironí, que porta per nom Projecte: T.
 
El teatre independent ocupa, des de fa anys, una posició central en el paisatge cultural de les comarques gironines. Els impulsors del projecte han afirmat que aquest tipus de teatre ha estat fonamental per mantenir el teixit social i ha fet possible la formació d'actors i l'aparició de grups professionals gironins amb molta vitalitat.
 
La Diputació ha justificat aquest projecte perquè la desaparició de teatres, les dificultats de crear i mantenir circuits dins aquest àmbit i l'aposta dels programadors pel teatre professional està dificultant el manteniment i la supervivència del teixit de grups de teatre independent.
 
Conscients d'aquesta problemàtica, l'Àrea de Cultura ha elaborat un projecte per dinamitzar el sector. Un projecte que parteix de la consulta als propis grups, l'any 2006, sobre els seus problemes específics, en el qual ha participat gent del sector i de la pròpia Agrupació de Teatre Amateur de les Comarques Gironines (ATCG), amb la voluntat de recollir propostes i consensuar quines polítiques cal endegar per activar el panorama teatral independent a les comarques gironines.
 
El projecte es planteja com un itinerari amb diferents etapes; en una primera, es donarà accés a un circuit bàsic; en una segona, es facilitarà l'accés a un circuit de major nivell, com la participació en el FITAG i, finalment, en un tercer estadi, s'atorgaran beques per a la formació i la producció.
 
Els objectius del programa són crear circuits per als grups independents de les comarques gironines, impulsar el creixement i millora de sales de teatre a les comarques gironines, contribuir a la formació d'actors i, per tant, a enriquir la qualitat i l'exigència de les produccions, ajudar els grups independents que volen fer el pas a l'escena professional i impulsar la difusió i publicació de les companyies a través d'un web.
 
Per fer efectiu el projecte, la Diputació ha elaborat un procés d'implementació. En primer terme, s'obrirà un període d'inscripcions per als grups de teatre amateur de les comarques de Girona que vulguin optar a formar part d'un circuit de teatre amateur, així com beneficiar-se del que pot oferir la Diputació (informació, subvencions i cursos, entre d'altres).
 
Durant els dos primers mesos, la Diputació oferirà als grups inscrits, en cas que ho desitgin, la possibilitat d'enregistrar el seu espectacle en DVD, per tal que el jurat pugui visualitzar-lo i fer la selecció prèvia. Està previst que del novembre al gener, es seleccionin els grups que tindran accés al circuit. La Diputació nomenarà un jurat qualificat, integrat per programadors i tècnics dels ajuntaments i dels teatres municipals, membres de l'ATCG i per persones vinculades al teatre independent i professional.
 
El jurat farà una tria dels grups que entrin a formar part del circuit de teatre independent i es seleccionarà un màxim de deu grups. Serà al febrer i el març quan el jurat visualitzi les obres i es faci públic el veredicte del jurat.
 
Els grups seleccionats entraran en un circuit-mostra que els permetrà poder actuar en diverses poblacions, i que incentivarà la seva contractació i difusió. A més, els ajuntaments, a través d'un conveni, podran beneficiar-se de subvencions per a la dotació d'equipaments d'usos escènics, per tal de millorar l'adequació dels escenaris municipals gironins. Ja a l'abril, de les deu obres que formaran el circuit, se'n seleccionaran 3, que tindran accés a incentius directes com la possibilitat d'actuar al FITAG i/o fer intercanvis a l'estranger amb altres grups independents dins el marc del FITAG; també participar en la Mostra de Teatre Amateur Gironí, rebre una beca de direcció professional o actuar a la Sala la Planeta de Girona dins la Mostra de Teatre Independent. Per altra banda, el projecte també preveu incentius pels municipis amb programació estable, perquè contractin els grups seleccionats.
 
Paral•lelament, i com a conseqüència de tot aquest procés, s'aniran impulsant activitats formatives dirigides al conjunt de grups de teatre independents de les comarques gironines. Algunes d'aquestes són cursos a l'escola de teatre El Galliner, els cursos a domicili que gestiona l'ATCG i la beca de direcció professional a què opta un dels grups finalistes al concurs.
 
La voluntat de la Diputació amb l'impuls d'aquest projecte és connectar les diferents polítiques teatrals. El vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Roger Zamorano, ha explicat que el Projecte: T és 'estratègic des d'una vessant cultural', perquè consolida les bases de la política teatral a les comarques gironines; social, perquè els grups de teatre són un pilar en la socialització i un element de cohesió social entre els municipis, i territorial, pel fet que aquest és un sector dinamitzador de les polítiques culturals de tot el territori'.
 
Per això, ha afegit Zamorano, aquest projecte busca la implicació de tots els actors, tant ajuntaments, consells comarcals, programadors públics i privats, grups i associacions que els representen'.