Aquesta és la primera vegada que aquestes 46 peces surten de les parets del Conventent, un antic convent annex al gran monestir de Pedralbes, que les ha acollit des dels anys cinquanta quan Francisco Godia va començar a col·leccionar-les. En aquell moment, les talles de fusta no tenien el valor que se'ls atorga actualment i, per això, el president de la Fundació Caixa Girona, Arcadi Calzada, ha remarcat la tasca feta per la família Godia.
El comissari de la mostra, Gerard Boto, ha detallat que les peces no s'han ordenat ni de manera cronològica ni tampoc per procedència de les talles sinó per una concepció 'funcional'. 'Les obres estan ordenades en el temps sinó pel sentit que tenen les obres, per la funció que van ser fetes i per les emocions que provoquen', ha detallat el comissari.
Boto ha remarcat que aquestes figures, en la seva època, es convertien en veritables 'intermediaris' de la comunicació entre fidels i divinitats i que la gent les admirava i s'hi sentia vinculat emocionalment. 'La gent personalitzava la divinitat per establir un nus de comunicació amb allò diví, invisible', ha reflexionat Boto que ha dit que les talles servien per 'estimular la creença' de la gent. 'Això també passar ara perquè quan mires les obres veus que no només és fusta, que hi ha alguna cosa més', ha declarat.
Boto també ha destacat que el marc de la Fontana d'Or és 'el millor que es podria haver escollit' al tractar-se d'un edifici també de l'època medieval. De fet, la il·luminació aconseguida ajuda a situar el visitant en un espai fosc, de reflexió, tal com podien ser els temples que acollien les obres quan van ser creades.
A la mostra hi ha verges sedents amb el Nen, talles de Cris crucificat, imatges de la Resurecció, relleus del Via Crucis i d'altres temàtiques religioses. El comissari ha explicat que el visitant també pot detectar que les peces més primerenques del romànic mostren una imatge més 'majestuosa', sense mostrar sentiments humans. En canvi, amb el pas dels anys, les peces guanyen realisme i s'humanitzen.
La mostra es pot visitar fins el 24 de maig del 2009.