Tret de sortida al Centre d'Art Contemporani de Girona

Publicat el 06 d’octubre de 2008 a les 19:33
 
Tres creadors -Cirugeda, Teran i Mitjà- exposen la seva particular visió sobre la construcció del discurs. Encara sense seu física, han optat per anomenar al nou centre el 'Bòlit' utilitzant el nom del joc popular com a 'metàfora' d'una iniciativa cultural que pretén 'no parar de moure's' mitjançant 'l'impuls de la gent'.
 
La directora del Bòlit, Rosa Pera, ha explicat que les primeres activitats volen posar de relleu des del primer moment l'objectiu del Centre de donar veu als creadors que treballen diferents disciplines artístiques.
 
Allunyar-se de les 'disciplines tradicionals' com la pintura, l'escultura i l'arquitectura per integrar també noves creacions com el disseny gràfic o les projeccions audiovisuals. Aquest és dels objectius que el Bòlit ha marcat des del seu naixement i que, finalment, es pot veure reflectit en la programació. La primera exposició tracta sobre l'evolució i la creació del discurs –sobretot diàleg- des del punt de vista de tres autors i tres disciplines. Santiago Cirugeda, Michelle Teran i Jordi Mitjà treballen en arquitectura, literatura i audiovisual per posar sobre la taula la seva particular visió sobre com es construeix la narrativa des del fragment.
 
El Bòlit comença a caminar sense comptar amb una seu física. Les futures instal·lacions es construiran a l'espai de les antigues casernes de Girona però encara no han volgut concretar en quin punt es troba el projecte ni anticipar quan el Centre podrà gaudir d'un espai propi. Fins llavors la sala de la Rambla i la capella de Sant Nicolau seran els espais on exposaran treballs i muntaran instal·lacions mentre que el polèmic Niu de Santiago Cirugeda serà l'espai de trobada i intercanvi entre els artistes.
 
A banda de l'exposició, el Bòlit també ha preparat el 'Dadespai' a la sala de Rambla que vol ser un espai d'informació. D'una banda dóna accés lliure al fons documental del Centre, que enceta el futur Centre de Documentació amb al donació del Macba d'un important recull bibliogràfic. També s'hi podran veure treballs de creadors que prenen la informació com a matèria primera dels projectes. El col·lectiu Derivart fa la instal·lació Burbujómetro i el treball Cases Tristes que tracta sobre la bombolla immobiliària i les cases desocupades per l'especulació immobiliària, respectivament.
 
Conferències, taules rodones i un cicle de cinema completaran les activitats que el Bòlit té previstes per aquest inici de temporada. A més de l'exposició, l'artista canadenca Michelle Teran també prepara una intervenció urbana fent una instal·lació amb projeccions a la vora de l'Onyar. Pera ha detallat que forma part de la voluntat de dur artistes de fora a Girona perquè treballin i interactuïn amb artistes gironins per veure si en surten nous projectes.
 
El Bòlit ha estat impulsat per l'Ajuntament de Girona i el Govern i compta amb el patrocini de Caixa Catalunya i l'empresa iGuzzini.