El BEI concedeix 350 MEUR per la interconnexió elèctrica amb França

El tram soterrat de la MAT costa 700 MEUR i està previst que entri en funcionament el 2014

Publicat el 06 d’octubre de 2011 a les 16:51

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) concedirà un crèdit de 350 MEUR per finançar la meitat del cost de la interconnexió elèctrica amb França. El préstec s'atorga als gestors de la xarxa de transport d'electricitat a França i a Espanya, RTE i REE. Aquests diners aniran destinats al tram soterrat de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que va de Santa Llogaia d'Àuema (Alt Empordà) a Baixàs, al Rosselló. Aquest tram, de 64,5 quilòmetres, té un cost de 700 MEUR i preveu la construcció d'un túnel de 8,5 quilòmetres per travessar la zona de les Alberes. La previsió és que la MAT entri en funcionament el 2014. L'acord s'ha signat aquest dijous a la seu de la Prefectura dels Pirineus Orientals a Perpinyà.

Fins al moment, ha entrat en funcionament la MAT des de Sentmenat (Vallès Occidental) a Bescanó (Gironès) i està en obres el tram que surt de la subestació de Bescanó fins a l'Alt Empordà. En aquests trams, la MAT discorre aèria. El tram de la interconnexió és el que està més retardat, tot i que fa un mes que han començat els moviments de terra a Santa Llogaia d'Àguema, municipi on comença el tram de la interconnexió fins arribar a la Catalunya del Nord. El tram de la interconnexió, de 64,5 quilòmetres, és totalment subterrani.

La nova interconnexió elèctrica entre França i Espanya serà la primera en usar la tecnologia que permet convertir de manera molt ràpida la corrent alterna en corrent continua. Al tram que separa Santa Llogaia d'Àlguema de Baixàs la MAT discorrerà soterrada. Es tracta d'un tram de 64,5 quilòmetres, dels quals 31 quilòmetres transcorren per territori espanyol i 33,5 quilòmetres per França. El pas per la serra de les Alberes es farà mitjançant un túnel de 8,5 quilòmetres de longitud que s'ha projectat paral·lel als túnels de la línia del tren d'alta velocitat entre Vilafant i Perpinyà.

El principal objectiu d'aquesta nova interconnexió és duplicar la capacitat d'intercanvi d'electricitat entre Espanya i la resta d'Europa, passant d'aquesta manera dels 1.400 megavats actuals a 2.800 (MW), però la MAT també permetrà millorar la seguretat del funcionament del sistema elèctric europeu i, especialment, dels sistemes francès i espanyol, sobretot en zones de fragilitat energètica com les comarques gironines.

La interconnexió elèctrica amb França està previst que entri en funcionament a principis del 2014. El pressupost total del projecte es de 700 milions d'euros, dels quals la meitat seran finançats pel crèdit del BEI. La interconnexió elèctrica ha rebut també una subvenció de la Unió Europea de 225 MEUR en el marc del programa EEPR (European Energy Program for Recovery)

L'acord per atorgar el préstec s'ha signat amb presència dels vicepresidents del BEI, Magdalena Àlvarez i Philippe de Fontaine Vive, el president d'INELFE, Carlos Collantes, el director general adjunt i responsable de finances de RTE, Phillipe Dupuis i la directora financera de REE, Teresa Quirós.