El Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi Group lliuraran el 4 de juny els premis Manel Xifra Boada, que arriben a la cinquena edició. Els guardons premien a cinc persones, que segons el CETIG i Comexi han contribuït en la difusió, consolidació i distinció de la professió d’enginyer tècnic industrial.
Els premis es van donar a conèixer fa sis anys, poc després de la mort de l’enginyer que els dóna nom: Manel Xifra i Boada.
Aquest va contribuir en la creació dels premis, però va morir poc abans de la seva presentació. Per aquest motiu, i abans d’obrir la convocatòria, se li va atorgar al primer guardó a títol pòstum a aquest enginyer. D’aquesta manera, els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava, tant des de l’òptica empresarial com familiar.
Els premis Xifra Boada estableixen tres categories:
- Premi a la Millor Trajectòria Professional. Enguany s’atorga a Josep Bosch
- Premi a la Transmissió del Coneixement Científico – Tècnic que reconeix la difusió i transmissió de la tècnica i tecnologia. En aquesta edició correspon a Pedro Miguel Etxenike
- Premis en reconeixement del premi del Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG al millors Projectes Final de Carrera d'enginyeria tècnica industrial de les especialitats de mecànica, química industrial i electrònica industrial. Enguany s’atorgaran aquests premis Manel Xifra Boada a Francesc Lara, Agnès Alofra i Gerard Massaguer, respectivament
Manel Xifra Boada
Manel Xifra Boada (1928-2005), enginyer tècnic format a l’Escola d’Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L’any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d’equip pel sector de l’embalatge flexible. L’empresa va començar sent un petit taller de manteniment i fabricació d’equips per a la indústria paperera amb una mà d’obra especialitzada i qualificada. A finals de la dècada dels seixanta va començar un llarg procés d'internacionalització i professionalització amb la millora del nivell tecnològic, l’optimització de la dimensió de l’empresa i la generació de recursos per autofinançar les dimensions requerides en aquest procés.
L’activitat exportadora de Comexi Group representa un 80% de la seva facturació, i la seva xarxa comercial s’estén per una vuitantena de països d’arreu del món. A la dècada dels anys 80 va ser la primera entitat del sector que va fabricar un tambor central de vuit colors. Amb la intenció de crear una xarxa d’empreses pròpies de caire familiar i professional, Manel Xifra Boada va fundar les següents societats: Comexi SAU, Enviroxi SL, Proslit Equipment SL, Comexi América Inc., Comexi do Brasil, Comexi Italia, Comexi Latinoamericana, Foneria Girona SL, Coemter SA i Tallers Elpa SL, actualment englobades a Comexi Group SL. Una de les estratègies de futur d’aquestes empreses és l’aplicació de nous segments de mercat d’alt nivell tecnològic.
De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d’honor del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya (CETIG), i pregoner de la Setmana Santa de Girona l’any 2003.
La iniciativa empresarial, exportadora i innovadora en tecnologia han valgut a Comexi S.A.U. i al seu president fundador aquestes distincions, entre d’altres:
- 1989, 1994 i 2004. Premis pel dinamisme exportador i per la xifra d’exportació concedits per la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona
- 1995. Primer premi a la Tecnologia (departament d’Indústria de la Generalitat de Catalunya)
- 1996. Premi a l’emprendedor en la categoria d’internacionalització (Ernst & Young, “la Caixa” i Cinco Días), a títol personal
- 1998. Premi a la Internacionalització de l’Economia Catalana (Generalitat de Catalunya)
- 1999. Primer Premi Mitjanes Empreses (Pimec)
- 1999. Medalla Francesc Macià al Treball, atorgada per la Generalitat de Catalunya a títol personal, per mèrits professionals
- 2003. Premi a la internacionalització de l’Economia Catalana (Generalitat de Catalunya) a títol personal
- 2005. Premi Manel Xifra Boada, atorgat a títol pòstum pel Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona
Els premiats d’enguany
Pedro Miguel Etxenike [Premi a la Transmissió del Coneixement Científico–Tècnic]
Pedro Miguel Etxenike Landiríbar1 (Isaba, Navarra, 1950) és una autoritat mundial en el camp de la física teòrica. El 1998 va rebre el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica. És catedràtic de Física de Matèria Condensada a la Universitat del País Basc i a la de Cambridge. Actualment presideix la fundació Donostia Internacional Physics Center, i ha contribuït a la posada en marxa del CIC Nanogune, un ens que aspira a acollir laboratoris punters en nanotecnologia. Va ser conseller d’Educació i Cultura del govern basc entre 1980 i 1984.
Josep Bosch [Premi a la Millor Trajectòria Professional]
Josep Bosch Esparch (Girona, 1938) és pèrit industrial i enginyer tècnic per l'Escola de Terrassa. Del 1975 fins al 2004 és membre de la Junta de Govern del CETIG, essent degà del 2000 al 2004. El 1967 juntament amb un soci va crear Oter-Girona SL, una oficina tècnica dedicada a la confecció de projectes d'instal·lacions industrials. El 1972 va crear Oxiter-Girona SL, dedicada al tall de ferro pel mètode de l'oxipropà. Actualment ha cedit el relleu de les empreses al seu fill.
Reconeixement dels premis del Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG al millors Projectes Final de Carrera d'enginyeria tècnica industrial
L’impuls de la tasca formativa de les universitats és la base a partir de la qual la professió d’enginyer tècnic industrial es projecta en el futur. És per això que Comexi i el CETIG fan aquest reconeixement als futurs enginyers, abans de la seva incorporació al mercat laboral. Els premiats són:
- Francesc Lara Escamilla, enginyer tècnic industrial (ETI) en mecànica, pel projecte Disseny i projecte d’una talladora de closques de castanya
- Agnès Alofra Marcé, ETI en química industrial, pel projecte Optimització d’un refinador en una fàbrica de paper estucat
- Gerard Massaguer Frigolé, ETI en electrònica industrial, pel projecte Disseny i construcció d’un braç robot de 5 graus de llibertat governat des de PC via USB
Darreres edicions dels premis Manel Xifra Boada
4a convocatòria (2009)
- Premi a la Trajectòria Professional per a Josep Serra, responsable de l’empresa olotina Ascensors Serra.
- Premi a la Transmissió del Coneixement Científico–Tècnic per a Joan Peracaula, catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya.
3a convocatòria (2008)
- Premi a la Trajectòria Professional per Josep Arnau, director del centre associat a la UNED a Girona i catedràtic de la Universitat de Girona.
- Premi a la Transmissió del Coneixement Científico–Tècnic per Eduard Punset, periodista i divulgador científic.
2a convocatòria (2007)
- Premi a la Trajectòria Professional per Joaquim Lleal, soci fundador de DYTSA.
- Premi a la Transmissió del Coneixement Científico–Tècnic per Gabriel Ferraté, exrector de la UPC i de la UOC, i president de Caixa Tarragona, de l’Institut Cerdà i del Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible de la Generalitat.
1a convocatòria (2006)
- Premi a la Trajectòria professional per Josep Palau Francas, soci fundador de la multinacional especialitzada en ventilació Soler & Palau.
- Premi a la Transmissió del Coneixement Científico–Tècnic per Jorge Wagensberg, director de l’àrea de Ciència i Medi ambient de la Fundació "la Caixa".