El laboratori d'anàlisi de materials CECAM de Celrà incrementa la facturació en un 35%

Publicat el 08 de febrer de 2008 a les 16:22
 
El president del seu consell d'administració, Miquel Matas, ha indicat que no es preveu que la frenada de la construcció a la demarcació els afecti les xifres de negoci, perquè han diversificat 'molt els riscos', i la part d'obra pública i d'anàlisis ambientals i geotècnics que porten a terme equilibrarà la balança.
 
El laboratori d'anàlisi de materials té la seva seu central en una parcel·la del polígon industrial de Celrà, i les instal•lacions ocupen més de 4.500 metres quadrats. A més, també compta amb tres delegacions repartides arreu de la demarcació a Lloret de Mar, Olot i Vilamalla.
 
El centre, propietat del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona, es va crear l'any 1976. Inicialment, era un laboratori d'assaigs de materials per a la construcció, però amb el temps s'ha convertit en un centre integral d'anàlisi. Així, porta a terme estudis de materials (formigons, àrids, ferros i ceràmiques), anàlisis geotècnics, de contaminació de sòls, d'aigües, de terres agrícoles o controls ambientals, entre d'altres.
 
Actualment, la plantilla del CECAM està formada per uns 130 professionals, dels quals la meitat són tècnics. A més, també disposa d'una flota de vehicles –formada per set camions i 53 cotxes- per portar a terme la seva tasca.
 
A les instal•lacions de Celrà, a més de la part de laboratori i anàlisi, hi ha les zones de despatxos i gestió. D'altra banda, una part de l'espai acull el viver d'empreses que el CECAM ha impulsat conjuntament amb la UdG i l'Ajuntament de Celrà.
 
Increment de la facturació
 
Durant els darrers anys, la facturació del centre ha anat creixent i el 2007 es va tancar amb 8,4 MEUR. Això suposa, segons ha destacat Matas, un increment de prop del 35% en relació amb el 2006 (aleshores, es van facturar un total de 6,2 MEUR). Pel que fa als beneficis assolits al llarg del darrer any, gairebé la meitat (46%) procedeixen del camp de la geotècnia, i la resta es reparteixen entre edificació (19%), obra pública (19%) i les tasques relacionades amb el Medi Ambient (16%).
 
De tota la facturació feta l'any passat, gairebé 7,4 MEUR corresponen a la seu central de Celrà. La resta, es reparteixen entre les tres delegacions. Pel que fa a Celrà, les divisions que van aportar més facturació van ser les corresponents a l'edificació (36%), seguides de la geotècnica (32%), l'obra pública (15%) i el Medi Ambient (17%).
 
Segons ha avançat el president, la intenció del centre és la de continuar creixent en volum de facturació durant els propers anys. Miquel Matas ha avançat que no els espanta la frenada que ha tingut el sector de la construcció, perquè s'han 'sabut diversificar riscos'. Entre les claus d'aquesta estratègia hi ha, per exemple, la nombrosa cartera de clients que tenen o el fet que l'obra pública no mostri símptomes d'atonia.
 
El president del consell d'administració ha indicat que, aproximadament, la cartera de clients del CECAM se situa en els 4.000, entre empreses privades i la Generalitat. No només empreses de les comarques gironines i de Catalunya, sinó d'altres parts de l'estat espanyol com Múrcia, València o Andalusia.
 
Pel que fa a projectes de futur, Matas ha indicat que s'està 'innovant' en els camps de l'acústica –que recentment té un nou codi tècnic- i de la geotècnia. El president del consell d'administració ha afegit que el CECAM és el 'laboratori amb més acreditacions de qualitat de Catalunya'.
 
Les dades econòmiques s'han donat a conèixer aquest dimecres durant una visita del delegat del Govern, Jordi Martinoy, a l'empresa. L'han acompanyat el director territorial del PTOP, Ramon Ceide, i l'alcalde de Celrà, Francesc Camps. Tots ells han coincidit a destacar la voluntat 'de recerca i innovació' del CECAM.