Eurotalent, un projecte gironí per liderar una xarxa europea de vivers

L'objectiu és superar l'aïllament dels vivers allunyats de capitals per augmentar-ne la competitivitat.

Publicat el 30 de març de 2010 a les 16:59

El director general de Promoció Econòmica, Marcel Prunera, durant la presentació de les subvencions. Foto: Marina López / ACN

Eurotalent és el nom d'un projecte que busca liderar des de les comarques gironines una xarxa europea de vivers empresarials allunyats de capitals. L'objectiu és superar 'l'aïllament', buscar l'excel·lència i augmentar la competitivitat entre aquells nuclis empresarials que actualment tenen menys oportunitats de negoci perquè estan apartats dels grans centres metropolitans o industrials. Aquest és un dels sis projectes de la demarcació que ha aconseguit subvenció del Govern a través del programa d'atracció de talent emprenedor i directiu. També rebran subvenció el Parc Científic i Tecnològic i la Diputació de Girona per a projectes que busquen centrar l'activitat econòmica en la innovació.

La xarxa Eurotalent compta actualment amb uns 200 vivers empresarials però la intenció és donar un impuls a aquesta malla d'intercanvi empresarial i innovador per arribar a finals d'any als 500. La intenció és que els emprenedors que estan aquests en vivers tinguin les mateixes facilitats d'accés als serveis que els que estan, per exemple, a Barcelona. Els vivers adscrits a la xarxa hauran de pagar una quota anual perquè l'objectiu és que en un termini de tres o quatre anys no necessitin cap ajuda ni subvenció de les administracions per caminar sols.

A més, els emprenedors dins aquesta xarxa han d'arribar, com a mínim, al 50% de facturació entre ells. El director del Consorci de Vivers d'Empreses Territorials de la demarcació de Girona, Joan Batlle, ha explicat que actualment els vivers empresarials estan 'plens' però que s'accepten totes les peticions per entrar-hi. Això fa que algunes de les propostes dels emprenedors no siguin suficientment innovadores o que no compleixin amb requisits d'excel·lència. La xarxa ha de servir per millorar aquest punt i crear una xarxa d'intercanvi empresarial a nivell europeu.

Aquest projecte ha rebut una subvenció de poc més de 125.000 euros de la direcció general de Promoció Econòmica del Govern a través del programa atracció de talent emprenedor i directiu. En total, a les comarques gironines hi ha sis projectes subvencionats entre els quals destaca aquesta xarxa europea de vivers, un projecte de la Diputació de Girona i un altre del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG).

El director general, Marcel Prunera, ha afirmat que el fet de buscar i atraure talent al Parc Científic no vol dir que 's'oblidin' els emprenedors de les comarques gironines. Segons Prunera, l'efecte que produeix és al contrari i acaba essent un revulsiu per innovar i crear empreses.

Des del Parc Científic han creat un programa per atraure talent emprenedor individual i un altre per atraure talent empresarial. Les àrees de desenvolupament prioritari seran les relacionades amb l'aigua, la indústria alimentària i la tecnologia aplicada al món cultural. La Diputació desplegarà una política integral de gestió del talent a les comarques gironines per atraure talent personal i projectes basants en el coneixement cap al territori gironí per augmentar la competitivitat. Entre els tres projectes han rebut una subvenció de 286.506 euros.