L'informe Foeg preveu un alentiment de l'economia gironina

Publicat el 22 de gener de 2008 a les 13:07
 
La patronal gironina Foeg ha donat a conèixer aquest dilluns el seu informe econòmic, que recull els indicadors corresponents al tercer trimestre del 2007. El document analitza la situació corresponent a aquest període, i conclou –com ja s'ha avançat- que l'empenta dels darrers anys s'estronca, i s'avança cap a un 'clar alentiment de l'activitat'. Entre les raons que expliquen el canvi de cicle, es troba la frenada que ha patit el sector de la construcció, un dels motors econòmics a les comarques gironines.
 
L'informe també analitza perspectives de futur, i apunta el camí que seguirà l'economia de la demarcació durant aquest 2008. Segons explica un dels autors, Modest Fluvià, el canvi no es traduirà en una 'brusca frenada', sinó en un 'aterratge suau després d'un llarg cicle alcista'.
 
Tot i aquesta tendència a l'alentiment, però, l'anàlisi remarca que l'economia gironina continuarà creixent (si bé ho farà en menys mesura que en anys anteriors). 'Si l'economia se situa per sobre del 2,5%, es considera que es pot absorbir atur', ha indicat Fluvià. I les previsions que recull el document indiquen, precisament, que aquest 2008 l'avenç de l'economia gironina se situarà per sobre aquest darrer percentatge.
 
A parer de l'economista, en aquests moments es dóna una situació de manca de confiança, que les dades objectives no reflecteixen. 'Evoluciona pitjor l'estat d'ànim més que no pas l'economia', ha ressaltat Modest Fluvià.
 
Pèrdua de competitivitat
 
L'informe també alerta, però, que la inflació que acumula el territori gironí acabarà passant factura a la competitivitat de les empreses que treballen amb mercats exteriors. I és que l'any 2007, la inflació acumulada es va situar en un 4,8% a la demarcació de Girona, la més elevada de Catalunya i molt per sobre de la mitjana estatal.
 
'Això representa una pèrdua de competitivitat per a les empreses gironines', ha indicat Fluvià, perquè els hi dificulta que puguin vendre productes tant la resta de l'Estat com arreu d'Europa. 'A més, cal tenir en compte que l'economia gironina és especialment oberta, i pateix també els canvis que tingui el conjunt', a ressaltat l'economista de la UdG.
 
Per fer-ho més gràfic, Fluvià ha comparat l'economia gironina amb un llit d'aigua. 'Si el pressiones en alguna part, les ones acaben afectant el conjunt; doncs en aquest cas passa el mateix', ha afegit.
 
Per la seva banda, el president de la patronal Foeg, Joan Fausto Martí, ha anunciat que s'impulsarà un estudi per veure quins sectors seran més sensibles a aquesta pèrdua de pes a l'exterior. 'Aquest és un punt que ens preocupa, perquè una economia puntera com la gironina està disminuint, ens cal saber amb quin horitzó ens movem, i més tenint en compte la marxa de l'economia global', ha ressaltat Fausto Martí.
 
Entre els sectors que s'apunten com els més tocats per aquesta tendència hi ha la indústria, per una banda, i les empreses de logística per l'altra. 'Aquests s'entreveuen com els més susceptibles a l'evolució externa', ha indicat Modest Fluvià.
 
Auge de l'aeroport, però no de pernoctacions
 
 
En referència a l'anàlisi que es fa corresponent al tercer trimestre del 2007, l'informe Foeg també posa de manifest que l'auge viscut per l'aeroport de Girona no s'ha traduït en un increment de les pernoctacions a la demarcació. 'Discretes han estat les evolucions dels viatgers en establiments hotelers i les pernoctacions', indica l'anàlisi. El professor de la UdG ha qualificat l'increment de 'mediocre', tenint en compte l'alça que ha experimentat l'aeroport de Vilobí d'Onyar pel que fa a passatgers, i ha demanat que s'estudiïn mesures per fer que els viatgers i turistes es quedin més a la demarcació.