Del qüestionari realitzat a treballadors, segons va exposar la directora de lÂ’Àrea de Pimec Comerç —Marta Julià—, un 89% creu que cal una formació especÃÂfica de comerç i un 95% pensa que aquesta, a més, és necessària. En relació a la pregunta: una bona formació suposaria millores salarials?, un 55% respon que sài un 41% diu que no. Sobre qui ha dÂÂ’assumir els costos de formació, el 91% dels treballadors opina que aquests han dÂÂ’anar a càrrec de lÂÂ’empresa; un 67% però afirma que estaria disposat a realitzar la formació fora de lÂÂ’hora laboral. En relació a la durada de la formació i els temes en el quals aquesta sÂÂ’hauria de centrar, el 45% prefereix tallers de 12 a 18 hores, un 33% sÂÂ’inclina cap a cursos de 30 a 40 hores i el 19% sÂÂ’estima més formació de més de 40 hores. La informàtica (23%), lÂÂ’atenció al client (27%) i els idiomes (19%) són les matèries més sol•licitades pels enquestats, segons el qüestionari.
De la mostra dels treballadors, sÂÂ’ha obtingut un total de 189 respostes vàlides, de les quals el 55% eren dones i un 45% homes. El 34% se situaven entre la franja dÂÂ’edat de 31 a 40 anys, el 31% entre els 41 i 50 anys, el 21% entre els 16 i 30 anys i el 13% restant eren persones de més de 50 anys. Del total de les respostes, el gran gruix treballa al sector del tèxtil (21%), a comerços de lÂÂ’alimentació (19%) i un 16% se situa en restauració i hostaleria.
En relació a les dades obtingudes dels empresaris, el 93% creu que cal una formació especÃÂfica de comerç i el 85% opina que aquesta és necessària. No obstant, un 14% dels empresaris pensa que no necessiten formació a tÃÂtol personal. En relació a les millores salarials dels seus treballadors per mèrits formatius, un 61% respon afirmativament i un 30% es mostra contrari. Amb tot però, el 96% dels empresaris manifesta que lÂÂ’empresa no ha dÂÂ’assumir els costos.
En resposta a si deixarien fer o no la formació en horari laboral, el 61% dels enquestats nÂÂ’és favorable i un 31% contrari. En relació a la durada de la formació, un 55% dels propietaris són partidaris de tallers de 12 a 18 hores, un 35% de 30 a 40 hores i només un 6% creu que la durada idònia dels cursos és de més de 40 hores. Sobre les preferències formatives, el 21% prefereix atenció al client, un 14% manifesta tècniques de venda i informàtica per igual, i un 14% sÂÂ’inclina pels idiomes.
En relació als empresaris, el total dÂÂ’enquestes vàlides ha estat de 300. El 50% eren homes i el 50% dones. Per grups dÂÂ’edat, el 44% se situava entre la franja dels 41 als 50 anys, el 26% tenien més de 50 anys i el 22% eren empresaris de 31 a 40 anys. El 4% restant sÂÂ’ubicaven en la franja dels 16 als 30 anys. Per sectors dÂÂ’activitat, el 29% de les respostes procedien del tèxtil i moda, el 18% de lÂÂ’equipament personal, el 12% dels establiments de lÂÂ’alimentació i el 10% corresponia als serveis personals.
Conclusions
Les conclusions de lÂÂ’estudi, segons va explicar la directora de lÂ’àrea de comerç de Pimec Girona, Marta Julià, són:
• Coincidència total en la necessitat de formació en el sector. Destacable però que hi ha un percentatge important dÂÂ’empresaris/es que creuen que no els cal a tÃÂtol personal.
• Qui hauria dÂÂ’assumir els costos de la formació?, pels empresaris, la formació en horari laboral no és un obstacle quan no perjudica la productivitat del negoci (la majoria dÂÂ’empresaris amb més dÂÂ’un treballador farien o deixarien fer la formació en horari laboral). Els treballadors/es del sector destinarien part del seu temps dÂÂ’oci a realitzar la formació (67% afirma que realitzaria els cursos en horari no laboral).
• Amb una formació qualificada i adequada pel lloc de treball es podrien aconseguir millores salarials. Més del 60% dels empresaris/es estaria disposat a aplicar-les si tenen la garantia de que aquesta formació sÂÂ’ha realitzat en la seva totalitat.
• Els treballadors/es del sector estan disposats a formar-se malgrat no els suposi una millora salarial (només un 55% dels enquestats creu que una bona formació milloraria el seu sou).
• LÂÂ’edat és important a lÂÂ’hora dÂÂ’escollir la durada dels cursos però hi ha coincidència: és millor realitzar tallers de curta durada.
• Es manifesta una gran inquietud en la necessitat de millora en lÂÂ’atenció al client