De fet, la llei concursal permet que sigui el mateix deutor qui presenti la suspensió de pagaments si es troba amb dificultats per cobrar. A efectes pràctics, la decisió d'Alumafel comporta que el jutge tingui ara sobre la taula dos expedients sobre els quals s'haurà de pronunciar. I és que Cotec també va entrar fa uns dies la sol·licitud per iniciar el procés de suspensió de pagaments.
El grup Alumafel té la seva seu al polígon industrial de Júndiz, a Vitòria. L'empresa, del País Basc, subministra alumini per a la realització de tancaments per a la construcció. Precisament, aquest és un dels proveïdors principals de Cotec, juntament amb el que li proporciona el PVC per poder fabricar les portes i finestres.
La crisi de la construcció, que va fer davallar fins a un 50% les comandes de l'empresa de Riudellots, ha comportat que Cotec s'hagi retardat en el pagament de comandes. Per aquest motiu, el grup Alumafel ha entrat als jutjat mercantil la sol·licitud de concurs de creditors per al fabricant gironí.
Tot i no és massa habitual, la llei concursal permet aquest extrem. És a dir, que sigui el deutor qui entri la demanda de suspensió de pagaments, per assegurar-se d'aquesta manera cobrar enviaments.
Això suposa que, a hores d'ara, el jutjat mercantil tingui sobre la taula dues sol·licituds de concurs de creditors. A més de la del grup Alumafel, hi ha la que va entrar la mateixa direcció de l'empresa gironina. Si el jutge accepta algun dels dos concursos -el més probable és que es decanti a favor del que ha presentat Cotec- això pot influir notablement en la negociació dels dos ERO que ha presentat l'empresa. En conjunt, els expedients afecten una setantena de treballadors.
Aconda espera l'inversor
D'altra banda, el comitè d'empresa de la paperera Aconda de Flaçà (Gironès) s'ha reunit aquest divendres amb el jutge que s'encarrega del procés de liquidació de l'empresa. La trobada ha tingut lloc al Jutjat Mercantil Número 4 de Barcelona, que és qui porta el cas de l'empresa gironina.
El president del comitè d'empresa, Joan Brugué, ha explicat que 'el jutge encara no s'ha pronunciat sobre l'expedient, perquè la setmana vinent un inversor interessat visitarà l'empresa'. Aquest inversor, del qual encara no s'ha desvetllat el nom -tot i que se sap que és del sector paperer-, ja ha fet una proposta per adquirir la unitat productiva en funcionament i quedar-se amb la plantilla, formada per 240 treballadors.
Brugué ha explicat que les negociacions amb l'inversor estan 'molt avançades' i, segons ha dit, 'els administradors concursals també volen recolzar la seva proposta'. El president ha indicat que s'espera tancar un acord en els propers dies, però que si 'el pacte no cristal·litza, aleshores estem abocats a anar a l'atur'.
Acord a Inecsa
A les comarques gironines, també s'ha tancat l'acord per aplicar l'ERO temporal que afecta l'empresa d'il·luminació Industrial Eléctrica Cassanense S.A. (Inecsa). L'ERO preveu una reducció de jornada del 40% per als 86 treballadors, i es preveu començar a aplicar en els propers dies, en funció de la previsió de comandes que tingui l'empresa.