Per tal que aquest procés d'envasament en atmosfera modificada tingui èxit també s'ha hagut de modificar el transport de les gambes i les sardines dintre les mateixes barques, entre que són pescades i són descarregades al port. 'La gamba i la sardina no van en cubetes amb gel a sobre i prou sinó que es posen en recipients amb aigua de mar i gel, que es manté a una temperatura d'uns zero graus centígrads', ha explicat Lloret, que ha assenyalat que això garanteix una millor conservació de la pesca durant les hores que passa dins el vaixell abans no arriba a port. 'Immediatament després d'arribar al moll, la gamba i la sardina es reparteixen en safates de dos o tres quilos i se'ls hi fa aquest procés d'envasament en atmosfera modificada', ha comentat la tècnica de l'IRTA.
'Així hem aconseguit que la vida útil de la gamba de Palamós passi d'un a tres dies evitant el seu procés de melanosi o ennegriment i mantenint intactes el seus nivells de microbiologia i d'altres aspectes sensorials', ha assenyalat Lloret. 'No se sap si modificant la captura o el transport de la gamba dintre les barques de pesca podrem allargar encara més la seva vida útil', ha puntualitzat la tècnica de l'IRTA, que assegura que aquesta màquina d'envasat en atmosfera modificada es podria instal·lar perfectament en qualsevol llotja de Catalunya. 'Només fa falta una sala preparada i amb unes condicions de temperatura i higiene adequades', ha explicat Lloret, que ha estat l'encarregada de presentar aquest divendres el resultats d'aquest projecte impulsat per l'Ajuntament i la Confraria de Pescadors de Palamós.
Segons el director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans, l'aplicació d'aquestes noves tecnologies seran el futur del sector pesquer. 'El que ens han presentat els tècnics de l'IRTA són un seguit de processos i tècniques que volen garantir una millor conservació del producte i una major durada d'aquest temps de conservació', ha recalcat Sans. 'Per tant, això afecta molt a la logística de la distribució. Si aplicant la tècnica de l'envasat en atmosfera modificada guanyes tres o quatre dies amb el peix fresc i amb les mateixes qualitats això et permet obrir nous mercats més allunyats', ha manifestat el director general de Pesca i Acció Marítima.
'Avui, els investigadors de l'IRTA ens han fet una demostració pràctica de la importància que tindrà l'aplicació de les noves tecnologies també en el món del peix', ha afirmat Sans, que veu possible que la instal·lació a les llotges d'aquestes màquines sigui viable econòmicament a mig termini. 'Aquí hem de ser molt curosos. Si amb l'aplicació de tècniques com aquesta no es generés valor afegit i s'hi perdessin diners doncs no valdria la pena fer-ho', ha remarcat el director general de Pesca i Acció Marítima. 'Però iniciatives com aquesta ens obren unes noves expectatives pel que fa a l'obertura de nous mercats i a la revalorització del nostre producte que no es poden ignorar', ha finalitzat Sans.