1.511 persones han demanat l'ajut de la Llei de la Dependència a Girona

Publicat el 25 d’agost de 2008 a les 11:24
 
Fins al mes de juliol s'han resolt 681 expedients satisfactòriament, fet que suposa que els equips de professionals poden elaborar els Plans Individuals d'Atenció (PIA) per a cada cas puntual i estipular l'ajut. Des del consistori de la ciutat, s'han realitzat 381 PIA i des del mes d'abril 215 persones ja han rebut el pagament de l'ajut i dels endarreriments. En aquest primer període d'aplicació de la llei, només s'estan atenent els casos de persones amb un alt grau de dependència.
 
Després que una persona dependent o un familiar seu presenti la sol·licitud als ajuts de la Llei de la Dependència, un equip mèdic ha de fer una valoració sobre el grau de dependència del sol·licitant, elaborar una resolució, fer el Pla Individual d'Atenció i fer el pagament de l'ajut o la prestació del servei. En total, la llei estipula que aquest procés ha de ser, com a màxim de sis mesos.
 
Des del maig del 2007, l'ajuntament ha tramitat 381 d'aquests casos i, de vegades, en temps superiors als estipulats per la llei. No obstant això, 215 persones que ho han sol·licitat ja han cobrat l'ajut i també els endarreriments tenint en compte la data quan van entrar la demanda.
 
El perfil dels beneficiaris de l'ajut, tramitat a través de l'ajuntament, són en un 85% persones grans. La resta, un 13,38%, són persones menors de 65 anys amb discapacitat física, psíquica o pluridiscapacitat i només un 1,31% són persones amb malaltia mental.
 
De les 251 persones que ja han rebut l'ajut, la majoria ha estat en forma d'aportació econòmica per al familiar que té cura de la persona dependent (68,35%), un 9% reben una prestació per al cuidador familiar més el suport del Servei d'Atenció Domiciliària municipal (SAD) i, entre d'altres, en un 11,94% els diners són per pagar part d'una plaça de residència que la persona dependent ja ocupa i, fins ara, pagava la família.
 
El tinent d'alcalde de Serveis Socials, Joan Olòriz, ha explicat que els serveis municipals han agilitzat els tràmits perquè el temps d'espera per a rebre l'ajut sigui, de mitja, de sis setmanes. A més, Olòriz ha explicat que han demanat poder tenir els seus propis equips de valoració (són els que determinen quin grau de dependència té cada sol·licitant) i que no hagin de ser equips designats per la Generalitat, per tal d'agilitzar encara més la recepció dels ajuts.
 
L'Ajuntament de Girona també disposa d'un Servei d'Atenció Domiciliària que, en molts casos, complementa l'ajut econòmic que preveu la llei. Segons ha explicat Olòriz, el SAD està fent una mitjana de 26 hores mensuals de servei per persona dependent.
 
Segons ha explicat el tinent d'alcalde, hi ha persones que han quedat desencoratjades al veure que l'ajut els triga en arribar i que les quantitats econòmiques que perceben no són les que inicialment s'havien anunciat. Segons ha explicat, un cuidador no professional d'una persona amb el màxim grau de dependència cobra 1.308 euros mensuals però si la persona atesa s'està en un centre de dia l'ajut és de 419 euros.