
Divuit empreses de les comarques gironines han rebut suport des de gener d'aquest any per fomentar la igualtat en el treball. Una quinzena d'aquestes organitzacions han rebut assistència per elaborar plans d'igualtat i les tres restants han incorporat un agent d'igualtat per fer el seguiment del projecte. En total una seixantena d'empreses gironines s'han beneficiat d'aquest servei des del 2005 i s'han destinat uns 500.000 euros des del Departament de Treball. La demanda d'aquest servei 'ha augment considerablement' ja que un pla d'igualtat de gènere es considera 'com una estratègia empresarial eficaç', ha afirmat la subdirectora del Programa d'Igualtat del Departament de Treball, Mònica Geronès.
El Departament de Treball dóna ajuts des del 2005 a empreses catalanes públiques i privades per promoure els plans d'igualtat en l'àmbit laboral. Per aconseguir-ho, pretén que les empreses adoptin mesures per fomentar la igualtat d'oportunitats i millorar els resultats tenint en compte que els 'dos gèneres optin a treballar en tots els estaments jeràrquics' de l'organització.
Les concessions que s'atorguen des del departament varien segons el nombre de treballadors que té l'empresa. Per a les que tenen 30 o més treballadors reben suport alhora de realitzar el pla d'igualtat per equilibrar la presència dels dos gèneres. Els ajuts que reben poden arribar fins a 10.000 euros.
Pel que fa a les empreses que tenen contractades a 100 o més persones, se'ls hi concedeix la incorporació d'un agent d'igualtat. 'És una persona experta que coordina, implementa i avalua els plans d'igualtat per tal que es compleixin', assegura Geronès. Aquestes empreses poden rebre fins a un màxim de 15.000 euros.
L'augment de la demanda dels plans d'igualtat
El suport a les empreses per potenciar la igualtat de gènere en el treball va néixer l'any 2005 i des de llavors 58 empreses gironines han rebut suport des del Departament de Treball. Una cinquantena han rebut suport per elaborar un pla d'igualtat i vuit han incorporat un agent d'igualtat que coordina el seguiment de les actuacions recollides en el pla. En total, el departament ha invertit gairebé uns 500.000 euros.
El primer any, 2005, cap empresa gironina va demanar suport però al cap d'un any, una desena d'organitzacions se'n van beneficiar per potenciar la igualtat d'oportunitats. Al 2007, van aparèixer els dos primers agents d'igualtat i sis empreses van rebre ajuda per iniciar un pla d'igualtat. Al 2008 hi va haver un descens amb un agent i cinc plans a les empreses gironines. L'any següent, 2009, 16 empreses se'n van beneficiar: dos amb la incorporació i catorze amb el desenvolupament d'un pla .
Les últimes dades, que corresponen als vuit primers mesos d'aquest any, 'posen de manifest un augment de la demanda'. De moment, tres agents s'han incorporat a empreses gironines i quinze més han iniciat un pla que aposta per la igualtat de gènere. La subdirectora ha atorgat aquest augment a la consideració d'un Pla d'igualtat com una 'estratègia empresarial' que condueix a 'la millora del rendiment de l'organització i, per tant, de la productivitat'. També ha afegit que quan 's'ubiquen les millors persones als llocs corresponents indistintament del gènere' hi ha un 'ajustament' entre les necessitats de l'empresa i dels treballadors que proporciona 'més motivació'.
A més, Geronès ha afirmat que quan es van iniciar aquestes ajudes al 2005 ja 's'avançaven a la Llei orgànica per la Igualtat entre dones i homes' que fins al 2007 no es va aprovar que les empreses de més de 250 treballadors havien d'elaborar un Pla d'igualtat.
Altres eines per potenciar la igualtat
A més de suport econòmic, el departament va posar en marxa el passat mes de juny el Servei d'Igualtat per a les empreses catalanes (SIE). L'objectiu d'aquest iniciativa és 'informar, assessorar i formar' a les empreses en l'àmbit d'igualtat d'oportunitats. Les empreses que ho demanin, també rebran suport en la implantació de mesures que potenciïn la igualtat.
Aquest servei s'ofereix via telefònica i virtual tot i que si les demandes són 'molt concretes' també inclou servei presencial. Està adreçat a tot tipus d'empreses encara que no hagin rebut suport per la creació d'un pla d'igualtat o hagin incorporat un agent d'igualtat.
A més de resoldre dubtes, aquest servei virtual també ofereix unes càpsules formatives. Cada empresa pot accedir als mòduls que siguin del seu interès i que 's'adaptin a les necessitats de cada organització'.
Un altre instrument és el manual 'Les 6 ''i'' de la igualtat. Mètode de gestió de la igualtat d'oportunitats a les empreses'. L'objectiu és facilitar a les empreses una eina que els hi permeti identificar les oportunitats de millora i fixar una metodologia de gestió de la igualtat per eliminar discriminacions de gènere. Aquesta eina es compon d'una guia en paper i d'un CD-ROM interactiu per tal que l'empresa elabori un pla d'igualtat a través de l'anàlisi de la pròpia situació.
Una tercera eina es el recull d'Indicadors d'igualtat, que s' ha editat des del departament, per tal que cada empresa identifiqui el model concret que s'adapta a la seva necessitat i realitat.