30 estudiants d'arquitectura europeus proven de moure's per Girona amb mobilitat o visualitat reduïda

Publicat el 19 de juliol de 2008 a les 08:02
 
Els estudiants han utilitzat cadires de rodes i antifaços i han emprès la marxa des de la plaça del Vi a la Catedral de Girona. Rampes, mal paviment i escales insalvables són algunes de les barreres més destacables que han ressaltat els estudiants.
 
 
La Universitat Politècnica de Catalunya, a través de la Càtedra d'Accessibilitat UPC i l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès, promou i coordina un programa intensiu d'Erasmus que sota el nom 'Let's Open Cities for Us' fan tallers per a estudiants i professors d'arquitectura d'universitats europees. Aquest cop ha estat el torn de Girona on han volgut posar a prova els desplaçaments pel centre de la ciutat per a persones amb mobilitat o visibilitat reduïda.
 
Una de les coordinadores del projecte, Marta Bordas, ha explicat que es tracta de fer viure en la pròpia pell dels futurs arquitectes les dificultats que algunes persones es troben dia a dia per desplaçar-se d'un lloc a un altre. En aquest sentit, els estudiants han destacat del Barri Vell de la ciutat que les voreres en alguns punts són molt estretes, que hi ha desnivells i rampes molt accentuats o que en alguns punt el paviment està en mal estat.
 
Pel que fa als estudiants que han provat de moure's amb uns antifaços que els hi han restat visibilitat, han explicat que hi ha elements integrats en l'arquitectura urbana, com són papereres, desnivells, pilones o jardineres, que es troben 'de sobte'. 'La ciutat esdevé molt més asfixiant. No saps on ets ni com continuar fins on vols anar', ha explicat una de les estudiants d'Arquitectura de Polònia, Agatha Stochel.
 
A partir d'aquesta experiència els estudiants es dividiran en grups de treball per fer propostes per superar algunes d'aquestes barreres arquitectòniques que hi ha a la ciutat. Bordas ha detallat que han triat Girona per comptar amb un Barri Vell 'topogràficament complicat' però en el qual no es poden aplicar 'gaires reformes'. Ara, els estudiants hauran de fer ús de l'enginy per aportar millores pel centre de la ciutat. D'aquí deu dies tenen previst presentar-ne els resultats.
 
Una altra de les finalitats d'aquesta iniciativa, ha explicat Bordas, és que els futurs arquitectes se sensibilitzin i interioritzin les dificultats que tenen algunes persones per moure's i ho apliquin a l'hora de dissenyar edificis. 'Està comprovat que si ho viuen en pròpia pell ho tenen més en compte', ha detallat. A més, reivindiquen que els arquitectes mirin la funcionalitat i la manera per assegurar el benestar de les persones a l'hora de dissenyar un edifici i no només en que sigui 'bell'.