A través de nou sessions, el 'pacient expert' explica a la resta què han i que no han de fer i comparteix les seves experiències personals en relació a la malaltia. Els impulsors del projecte asseguren que és més eficaç que sigui un mateix malalt qui, amb el seu llenguatge i a base d'experiències personals, n'aconselli la resta. El programa també vol afavorir la relació entre els malalts i que puguin compartir experiències.
A Salt, el pacient expert és en Baldomer Fontané. Té 83 anys i fa quatre que el van operar per canviar-li la vàlvula de la vena aorta. Des de llavors, ha hagut d'aprendre què podia i què no podia fer i com havia de seguir estrictament els tractaments mèdics. Des del mes de maig, es troba amb un grup d'uns deu pacients que també pateixen del cor. Tenen entre 70 i 87 anys i tots són de Salt.
'Al principi estava una mica nerviós perquè no sabia com fer-los participar i no volia xerrar jo tota l'estona', explica en Baldomer que, segons reconeix, de seguida la resta es van afegir i van explicar les seves experiències. Durant les nou sessions que han fet, el Baldomer –sota la supervisió d'una observadora que no intervé però està present a totes les reunions- ha parlat sobre com fer els tractaments, quina dieta és la bona, ha insistit que cal fer exercici, pesar-se tots els dies i medir-se la cintura.
'Sempre els dic que si s'obliden una pastilla no en doblin la dosi', explica cofoi. A ell l'experiència li ha aportat vitalitat i relacions socials ja que, tot i que tots són de Salt, molts no es coneixien fins que han coincidit al CAP del municipi. 'Ara som tots amics i fins i tot sortim a caminar', indica.
Una de les observadores del grup és la Maria Àngels Mas, que reconeix que és diferent que un metge els expliqui què han de fer a què ho faci una persona que pateix la mateixa malaltia. 'Els metges fan servir paraules tècniques i, no ens enganyem, no poden saber tan bé com un altre malalt com es senten', afirma.
Per la Maria Àngels, és important que els pacients hagin après més sobre les seves malalties i què poden i què no poden fer. Per exemple, a través del programa pilot han detectat que molts pacients no es pesaven ni controlaven el volum de la seva cintura, una pràctica imprescindible pels malalts de cor per detectar si hi ha descompensació.
Ho reconeix en Ramon Palahí, que té 75 anys i està també operat del cor. 'Jo ara em peso quasi cada dia per comprovar que estic bé, i això abans només ho feia quan anava amb la infermera', diu. Per ell, el més important és que ha après de les experiències dels demés i també a entendre com funciona el seu cor. 'Ara ja sé perquè se m'inflen els peus!', exclama mentre repeteix, amb la lliçó ben apresa, que el més important és tenir una bona dieta i fer exercici.
La Montserrat Estrany viu a Salt i té 87 anys. Fa tres anys que es medica per una arítmia al cor i reconeix que aquestes sessions l'han ajudat a 'portar la malaltia millor' perquè escolta els testimonis dels demés i els compara amb el seu. 'Ens ho passem molt bé i ens hem fet amics', riu.
Un model europeu
Aquesta singular iniciativa està basada en experiències desenvolupades en altres països, com ara la Gran Bretanya. Des del 2006, aquest programa es desenvolupa en l'àmbit de l'atenció primària de la ciutat de Barcelona amb malalts amb insuficiència cardíaca, malaltia pulmonar obstructiva crònica i teràpia anticoagulant oral i enguany s'han iniciat els programes pilot a Tarragona, Girona i Lleida.
Fins al moment a Girona, ja hi ha quatre pacients experts que lideren grups, formats per un total de 34 pacients d'entre 50 i 83 anys. Del total de pacients, 20 són homes i 14, dones. Aquest pacients experts s'han triat després de fer una entrevista personal i detectar que tenen capacitats comunicatives i que poden promoure la participació amb el grup. A més, se'ls ha format perquè puguin donar explicacions a la resta de pacinents. La voluntat és que, en endavant, es pugui ampliar el programa a d'altres malalties i que es puguin incorporar més pacients d'altres punts de les comarques gironines.