Augmenta el nombre d'ànecs collverds al Ter i a l'Onyar

Publicat el 18 de gener de 2008 a les 16:37
 
Aquest dissabte l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista ha organitzat aquest cens d'ocells aquàtics als principals rius i zones humides del Gironès. Es tracta d'un seguiment de les aus que passen l'hivern a la comarca, que es fa des del 1998. Consisteix en portar a terme, en un matí i amb l'ajuda de molts voluntaris, un recompte de tots aquests ocells principalment al llarg del Ter i l'Onyar. La immensa majoria d'aquests collverds s'ha trobat dins dels termes municipals de Salt i Girona, on la cacera està prohibida, mentre que als trams de riu de Bescanó, Celrà, Fornells de la Selva o Quart pràcticament no se n'ha observat cap.
 
Aquest any s'ha constatat un increment molt notable del nombre d'ànecs collverds, que han arribat fins als 645 exemplars, des de la resclosa de Vilanna fins a l'illa dels Salzes de Celrà, al Ter; i a l'Onyar des de Girona fins a la Creueta i Fornells de la Selva. Alguns d'aquests collverds són dels que es queden tot l'any, però aquestes xifres tan altes són conseqüència de l'arribada, que es produeix cada hivern, d'ànecs del centre i nord d'Europa.
 
La immensa majoria d'aquests collverds s'ha trobat dins dels termes municipals de Salt i Girona, on la cacera està prohibida, mentre que als trams de riu de Bescanó, Celrà, Fornells o Quart pràcticament no se n'ha observat cap, segons ha explicat l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista. Això demostra la gran importància de la prohibició de la cacera a Girona i Salt, perquè, com ha pogut constatar l'associació durant el cens, el Ter i l'Onyar són un veritable refugi per aquests ànecs dins d'aquests dos municipis.
 
D'altra banda, s'ha observat una disminució en el nombre de corb marins, possiblement a causa del poc cabal i la poca aigua que porta el Ter en els darrers temps. Això pot perjudicar aquestes aus a l'hora de buscar aliment, atès que s'alimenten de peixos que capturen capbussant-se al riu. El grup naturalista també ha destacat els més de 1.000 esplugabous que s'han comptat als pollancres de la riba del Ter a Fontajau, on s'agrupen per dormir cada vespre. Grans grups procedents del sud, de la plana de la Selva, s'hi van anar concentrant a mesura que es feia fosc. Els nens i nenes de l'esplai de l'Ateneu també van participar en el recompte dels esplugabous, i van poder gaudir d'aquest espectacle.
 
Durant el cens, també s'han observat altres espècies poc abundants a la zona, com la merla d'aigua, l'agró blanc, la fotja o el cabusset.