Buretex ha acumulat 237.000 euros de pèrdues només durant el primer trimestre d'any

Publicat el 09 de juny de 2008 a les 12:08
 
La primera proposta que hi ha sobre la taula és de 20 dies per any treballat amb un topall de 18 mensualitats. Fàbregas ja ha ressaltat, però, que la intenció és la d'arribar a un acord 'amb el consens' del comitè d'empresa.
 
L'administrador de l'empresa va comunicar aquest dijous a la tarda a la plantilla la decisió de tancar portes abans del 31 de juliol. El principal motiu que ha portat Buretex a prendre aquesta decisió ha estat la davallada de comandes -fruit de la crisi del tèxtil- que s'ha situat al voltant del 60% aquests darrers mesos. 'Ens trobàvem en un camí sense sortida, perquè és impossible mantenir una plantilla amb només el 40% de la producció', ha ressaltat l'administrador.
 
De fet, la situació s'havia agreujat tant que, segons ha indicat el gerent, 'durant els darrers tres mesos gairebé no ens ha entrat cap comanda'. Miquel Fàbregas ha afegit que aquesta situació de crisi també havia repercutit negativament en el compte de resultats empresarials. 'Durant aquest primer trimestre del 2008, les pèrdues havien assolit els 237.000 euros; davant el fet que s'accelerava l'endeutament, i que la pilota es podria fer més grossa, hem optat per tancar', ha explicat l'administrador.
 
El tancament de Buretex, que es preveu fer efectiu abans del 31 de juliol, deixarà 74 persones al carrer. De fet, abans de decidir-se per cessar la producció, aquest mes de maig l'empresa havia intentat reestructurar la plantilla.
 
En concret, es pretenien suprimir una quinzena de llocs de treball, després que Buretex hagués concentrat la maquinària en una única de les naus de les que tenia anteriorment. 'La nostra intenció era fer-ho mitjançant baixes voluntàries; quan ho vam proposar, però, ja hi va haver 28 persones que volien acollir-s'hi', ha indicat Miquel Fàbregas.
 
'El descens en la producció ens ha fet entrar en una situació en què es feia impossible garantir la viabilitat', ha explicat el gerent. I ha afegit: 'Davant aquest fet, hem optat per tallar-ho d'arrel i protegir els drets dels treballadors'. La direcció de Buretex i la plantilla ja han començat el procés per negociar les compensacions que els treballadors rebran pel tancament.
 
De moment, la primera proposta que s'ha posat sobre la taula és de 20 dies per any treballat amb un topall de 18 mensualitats. De totes maneres, l'administrador ja ha indicat que la voluntat és la d'arribar 'a una proposta assumible per l'empresa, que satisfaci les dues parts i que compti amb el consens del comitè'.
 
Tanca l'últim vestigi de la Burés
 
L'empresa tèxtil Buretex era l'últim vestigi de l'antiga Filatures Burés, fundada l'any 1887. L'empresa es va dividir en dues societats l'any 1994, moment en què va crear-se Buretex. L'any 2002, Burés va tancar i, aquell mateix any, Buretex va presentar suspensió de pagaments, que va superar després de reorientar l'activitat cap a la fabricació de fibres elàstiques. En aquells moments, Buretex tenia 142 treballadors.
 
L'any passat, l'empresa va vendre a l'Ajuntament d'Anglès tres de les quatre naus de l'antiga Burés, de les quals n'era titular. Això comportava que totes les màquines es concentressin a la quarta nau, la més moderna. Les tres naus que desocupava Buretex tenien una superfície de 14.000 metres quadrats. La compra de les naus tenia un cost de 3 MEUR per a l'Ajuntament, dels quals 200.000 eren per a Buretex, fins aleshores titular de les instal·lacions.
 
Els 2,8 MEUR restants pertanyien al deute que l'empresa tenia amb l'Institut Català de Finances (ICF), que passava a assumir el consistori. L'administrador de Buretex ha ressaltat que, tot i que la venda permetés amortitzar el crèdit, no n'hi ha hagut prou per salvar l'empresa. 'La situació es feia insuportable', ha conclòs Miquel Fàbregas.