Cada cop més dones immigrades de les comarques gironines busquen feina

Publicat el 15 de juliol de 2008 a les 15:34
 
El president de l'associació, Ignasi Vila, ha lamentat que aquesta situació fa créixer l'economia submergida perquè moltes dones s'incorporen al mercat laboral sense comptar amb el permís de treball. 'Si l'home està a l'atur recau en elles tirar endavant l'economia familiar', ha explicat. L'estudi s'ha fet en diversos municipis gironins.
 
GRAMC compta amb un programa específic de suport a la integració sociolaboral de ciutadanes extracomunitàries i és mitjançant aquest programa que han detectat aquesta demanda creixent de cerca de feina. En total, durant el 2007 han atès 87 dones. La directora tècnica de l'associació, Elisabet Iglesias, ha detallat que la majoria de les usuàries són dones joves d'entre 18 i 35 anys, casades, amb fills i d'origen marroquí –63 de les 87-. A més, afirma que aquesta situació està fent que moltes d'aquestes dones, que habitualment es dedicaven a tasques més domèstiques, busquin incorporar-se al mercat laboral.
 
Iglesias també ha volgut 'trencar l'estereotip' que es tractés d'una qüestió cultural que aquestes dones no treballessin. Afirma que en molts casos volien incorporar-se al mercat laboral però que no podien fer-ho perquè no tenen el permís laboral. 'Si arriben per reagrupament familiar no tenen permís de treball', ha concretat Iglesias. Per això, afirma que aquestes dones busquen feines en el 'terreny informal' com pot treballant de dones de la neteja, cuidant nens o gent gran.
 
El president de GRAMC alerta que aquesta tendència només pot dur a l'augment de l'economia submergida i a la 'precarització' del treball que desenvolupen els nouvinguts. Per aquest motiu, reclama que es deixi de veure els immigrants de forma 'utilitària' com a mà d'obra barata i que es destinin esforços per garantir que accedeixen a la formació necessària per optar a un millor treball.
 
Un altre dels aspectes que, segons Vila, no ajuda a que els nouvinguts puguin fer front a la recessió econòmica és que els permisos de treball són sobre una àrea econòmica específica. Detalla que 'poden passar mesos' fins que puguin reciclar-se en un altre sector. 'Si treballen en l'àmbit de la construcció, en molts casos es fa difícil trobar un nou treball ràpidament', ha explicat. Això provoca que siguin les dones les que també intentin incorporar-se al món del treball 'quan abans no era així'.
 
La recerca de treball o l'assessorament legal a l'hora de regularitzar la situació dels immigrants són dues de les principals línies de treball de GRAMC. Durant el 2007 han atès un total de 1.776 persones dins l'àrea d'acollida. És la que dona assessorament legal, informació, orientació i derivació als recursos bàsics d'atenció a les persones. En l'àrea de formació han atès 60 nens i joves en acollida lingüística, reforç escolar i incorporació al lleure i 64 en l'accés a noves tecnologies de la informació. En aprenentatge de la llengua i coneixement de l'entorn destinat a adults han atès 77 usuaris.
 
Una altra de les diferències que GRAMC ha donat a conèixer en relació a les memòries d'altres anys és que cada cop hi ha més varietat en els països d'origen dels usuaris. Mentre que fins ara la immensa majoria eren d'origen marroquí o gambià, afirmen que cada cop hi ha més usuaris procedent de països com el Pakistan, Senegal, Guinea, Hondures, Mali o Romania.
 
Noves oficines i nova junta
 
GRAMC ha estrenat noves oficines i nova junta. Han deixat l'espai que compartien amb Ser.Gi perquè 'no hi cabíem tots' i han inaugurat una nova seu central al carrer de la Rutlla de Girona. A més, també han estrenat nova junta. L'anterior director de l'associació, Aliou Diao, ha deixat el càrrec que ha assumit Ignasi Vila.