CiU vol que la UdG sigui Campus d'Excel·lència el 2011

Vila garanteix el ritme d'inversió pública i trobar fonts privades de finançament per al Parc Científic i Tecnològic

Publicat el 17 de novembre de 2010 a les 20:33

El cap de llista de CiU a les comarques gironines, Santi Vila, ha expressat el compromís de CiU per garantir el ritme d'inversió pública i fer recerca de noves inversions privades per al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. Vila ha situat aquest parc com a infraestructura 'prioritària' per a la retenció i atracció de talent i la creació de valor afegit per al desenvolupament dels sectors agrícola, industrial i de serveis. Vila ha afirmat que els àmbits principals per atraure inversió són l'agroalimentari, l'aigua i el turisme. Així mateix, el cap de llista ha afirmat que col·laborarà amb la Universitat de Girona per aconseguir la distinció de Campus d'Excel·lència per al 2011.

El cap de llista de CiU a Girona ha afirmat que, el més probable, és que el 2011 només es puguin cobrir els compromisos ja contrets per part de les administracions, però ha afegit que CiU es compromet a aprofitar l'any que ve per acordar per al 2012 noves inversions. Vila ha situat en els àmbits agroalimentari, de l'aigua i del turisme els principals pols d'atracció d'inversió.

Vila ha assegurat que CiU considera 'una prioritat la recerca i la universitat' i, en aquest sentit, ha emmarcat la proposta que recull el programa electoral de la federació. 'Recuperarem el Departament d'Universitats i Recerca com una prioritat del futur Govern de Catalunya si aquesta responsabilitat ens és atorgada', ha anunciat.

El cap de llista de la federació nacionalista ha afirmat que en el context actual el suport a la recerca i la innovació 'és bàsic' i que la Universitat de Girona 'hi ha de jugar un paper cabdal a la demarcació'. Vila ha explicat que, en la proposta feta aquesta setmana per crear una taula permanent contra la crisi, també es compta amb la participació de la Universitat i que això és un exemple de la importància d'aquesta institució.

'Cal superar la clara insuficiència en la interrelació actual entre universitat i empresa, perquè ara no ens ho podem permetre de cap de les maneres', ha dit Vila, que ha reconegut que, malgrat hi ha hagut avenços, 'no han estat suficients'. Vila ha assenyalat que encara hi ha moltes empreses que no innoven, especialment les petites i mitjanes, segons ha dit. Per això, el cap de llista ha afirmat que 'ja és hora de parlar menys i actuar més'.

Per CiU, l'aspecte clau és la transferència de tecnologia i la transmissió de coneixement, des de les universitats, els centres de recerca i altres entitats d'investigació. Per Vila, en aquest context l'administració 'n'ha de ser l'element tractor'. En aquesta línia ha recordat que CiU va proposar i signar el Pacte Nacional de Recerca i Innovació. 'El que ara cal és desenvolupar-lo perquè com a mínim tots estem d'acord sobre unes bases', ha dit Vila.

L'aposta de la federació nacionalista és potenciar la recerca dins i fora de l'empresa. Pel que fa a la recerca des de fora, Vila ha defensat que tant l'IRTA com el Parc Científic i Tecnològic han de disposar del 'suport suficient' per finançar la recerca relacionada amb el sector agroalimentari. Pel que fa a la recerca dins les pròpies empreses, ha assenyalat que 'no s'han de perdre els incentius'.

Per això, la proposta de CiU en aquest camp s'orienta cap a una estructura de direcció de la política de recerca on hi siguin presents tots els actors implicats. 'Es tracta de simplificar el sistema', ha dit Vila. 'Hem de fer un esforç per arribar a superar el 2% del PIB, recollit en el Pacte Nacional per la Recerca i la Innovació, amb l'objectiu d'assolir la xifra del 3% del PIB l'any 2020", s'ha marcat com a objectiu el candidat per Girona. "