L'alcaldessa, Anna Pagans, ha concretat que el conjunt d'activitats que han presentat són només un 'petit avançament' perquè preveuen anar organitzant actes fins al 2014, quan farà 200 anys que es va posar fi a l'ocupació napoleònica.
El treballs de recerca i investigacions que es van començar a publicar durant el 2007 sobre estudis relacionats amb la Guerra del Francès a Girona, incorporaran a partir d'ara el segell de la commemoració dels 200 anys d'inici de l'ocupació francesa. Es tracta d'un logotip que han presentat aquest dimecres i que és una representació del conegut lleó que es va fer per celebrar, justament, el primer centenari. Entre aquestes futures publicacions destaquen dos treballs.
Un d'ells és una guia sobre les muralles de Girona proposant itineraris i analitzant quin paper van jugar durant la guerra. Es tracta de la 'Guia de la Muralla de Girona' de Jordi Pericot i Jaume Pons i que es preveu que arribi a les botigues abans de Sant Jordi. De fet, ja està en procés de maquetació.
L'altra proposta destacada entre les publicacions és la 'Planimetria militar dels Setges de Girona' de Jordi Pericot i GenÃs Barnosell que s'hauria de publicar durant el 2009. Els autors del llibre han recuperat la planimetria dels setges mitjançant estudis que s'han publicat. AixÃ, han pogut situar sobre el mapa on estaven emplaçats els regiments, com responien als atacs i com es va anar desenvolupant la Guerra. Que aquest llibre surti a la llum el 2009 tampoc és casual dons va ser precisament el 1809 quan hi va haver els pitjors setges a la ciutat. Aquell any la ciutat va perdre el 50% dels habitants i va passar de 8.000 a 4.000, segons ha explicat el vicerector de la UdG, Joaquim Puigvert.
Precisament la Universitat de Girona també participarà activament en la commemoració el bicentenari. Puigvert ha concretat que aprofitaran l'avinentesa per divulgar el coneixement històric sobre la Guerra del Francès i, alhora, fer anà lisis sobre com s'ha interpretat al llarg del temps. En aquest sentit, ha recordat que molts cops s'han 'instrumentalitzat' la història i que, aquest episodi concret, ha servit 'tant per nacionalismes espanyols com catalans'.
Per aquest motiu, afirma que hi haurà una segona conseqüència que propiciarà aquesta commemoració. 'S'ha professionalitzat la historiografia i aquesta és l'excusa perfecta per fer noves recerques des de la independència intel·lectual i la llibertat de pensament', ha concretat Puigvert. La UdG participarà en la conferències que es faran a l'Arxiu Municipal i que tractaran aspectes com 'La ciutat de Girona i la Guerra del Francès: urbanisme i arquitectura' o la 'Memòria i el mite dels setges de Girona, 1808-2008'.
A més, el 2009 hi haurà el Congrés Internacional de Bicentenari de les Guerres Napoleòniques que organitza l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Girona i l'Institut d'Estudis Gironins. Per això, el consistori gironà ha explicat que forma part de la comissió nacional que organitza els actes per celebrar aquests 200 anys. També a Girona han constituït una comissió per fer aquesta tasca.
La commemoració del bicentenari de la Guerra del Francès, que coincidirà amb l'exposició Mundial de Figures Històriques que es farà a Girona, també ha organitzat visites teatralitzades als escenaris gironins del setge i visites guiades al castell de Montjuïc per potenciar el valor històric d'aquest espai poc conegut turÃsticament.