La Direcció General de Costes ha fet una darrera proposta sobre l'aplicació de la llei de Costes a la zona dels càmpings de s'Abanell, a Blanes (Selva), que rebaixa el terreny que els càmpings han de cedir per convertir-se en espai de domini públic marítimo-terrestre. Fins ara, el ministeri els demanava que cedissin de 120 a 200 metres i això feia que dos dels càmpings haguessin de tancar i dos més perdessin la meitat de l'espai. Ara però el ministeri ha fet una nova proposta que rebaixa fins a un màxim de 40 metres l'espai a cedir. Això és possible perquè la delimitació es fa tenint en compte l'espai lliure que suposarà la construcció del futur passeig marítim que l'Estat ha de fer en aquesta zona.
El director general de Costes ha comunicat aquest dimecres a la senadora socialista Pepa Celaya, que és natural de Blanes, que el ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí ha fet una nova interpretació més flexible de la llei de Costes en el cas de la zona dels càmpings de Blanes.
Al final de la platja de s'Abanell de Blanes hi ha quatre càmpings que estan a tocar de la platja i, segons la llei de Costes, han de cedir terrenys per convertir-se en domini públic.
La darrera proposta que s'havia fer arribar als afectats feia desaparèixer, íntegrament, dos càmpings i a la resta els restava la meitat de terrenys. Per això, des de la Generalitat i també des de l'Ajuntament de Blanes amb el suport de tots els grups, s'ha instat el ministeri a canviar d'opinió i tenir en compte 'la singularitat' de Blanes, on l'aplicació de la llei afecta directament l'activitat econòmica.
Finalment, la darrera proposta de la direcció general de Costes, segons ha detallat Celaya, rebaixa l'espai que han de cedir els càmpings dels 200 metres de màxim que se'ls havia comunicat fins, com a molt, 40 metres. Per això, Celaya entén que és una solució 'satisfactòria' perquè garanteix que els càmpings puguin mantenir l'activitat.
Segons ha explicat la senadora, el ministeri ha rebaixat l'espai que han de perdre els càmpings perquè té en compte que a la zona s'hi ha de fer un passeig marítim. Fins ara, malgrat es coneixia que l'Estat havia de fer aquest passeig, l'espai que ocuparia no es tenia en compte a l'hora de fixar la delimitació.
Per això, ara el ministeri preveu que fins que no es construeixi el nou passeig -l'ajuntament ja disposa del projecte i s'ha de posar d'acord amb l'Estat per executar les obres- els càmpings no hauran de cedir terrenys. 'Ara s'ha fet un projecte conjunt per al passeig i la delimitació', ha explicat la senadora.
A més, el projecte del passeig marítim inclou mesures per garantir que la platja de s'Abanell, castigada sovint pels temporals, no perdi sorra ni quedi malmesa quan faci mal temps. Els objectius són estabilitzar la sorra i guanyar metres de platja.