Crear nous dissenys amb roba de segona mà

Una quarantena de dissenyadors –professionals i estudiants- han participat aquest dimarts durant tot el dia de la iniciativa 'Enrenou de roba'.

Publicat el 24 de novembre de 2009 a les 20:31



Es tracta d'un projecte per allargar la vida útil de la roba. Els dissenyadors s'han trobat amb quatre tones de roba per remenar i triar aquelles peces que creien que encara podien aprofitar per crear un nou model. Després d'hores de màquina de cosir, tisores i patrons, finalment s'han creat 28 nous models a partir de roba reciclada. Aquesta activitat s'emmarca dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i s'ha celebrat a l'Auditori de Girona on aquest dimarts s'ha fet la Conferència Europea de Prevenció de Residus.

Sovint quan es parla de residus es pensa en el vidre, les deixalles o els envasos. Però la roba també és un residu voluminós que, sovint, pot tenir una vida més llarga de la que cada persona li dóna quan decideix llençar-la. Per demostrar que el disseny i les creacions d'avantguarda no estan renyides amb la roba de segona mà, una quarantena de dissenyadors s'han posat a la feina aquest dimarts per poder donar vida a noves creacions.

Quan han arribat a l'Auditori s'han trobat quatre tones de roba de segona mà que ha donat Roba Amiga que, juntament amb l'Ajuntament de Girona i l'Agència de Residus de Catalunya, han organitzat l'activitat. Els dissenyadors provenen de cinc escoles de la disseny i també hi ha una representació de professionals del sector. Un cop a lloc, han començat a remenar i triar les peces que millor els anaven per confeccionar els seus nous dissenys.

La Mireia i la Júlia, de l'escola Felicidad Duce de Barcelona, han volgut idear un model per a home però invertint la funcionalitat de les peces. Per això han agafat uns pantalons i els han convertit en una jaqueta, de quatre camises diferents n'ha sortit una de nova i d'un jersey uns nous pantalons. 'Crec que aquesta iniciativa està molt bé perquè hi ha roba que fins i tot me la tornaria a posar jo i la gent la dóna i la deixa de fer servir', ha explicat la Mireia.

Una altra jove dissenyadora és la Sulaika, de l'escola Àrtidi de Barcelona. Ella ha elaborat un model 'pensar per a la nit' amb els colors identificatius de la seva escola com el vermell i el negre. De fet, tots els alumnes d'aquesta escola han apostat per aquests colors per a fer una línia similar de dissenys. 'Els materials de segona mà són molt útils i nosaltres els fem servir molt per a confeccionar aparadors i també nous dissenys', ha explicat aquesta alumna.

La directora de l'Agència Catalana de Residus, Genoveva Català, ha remarcat que aquesta activitat vol conscienciar la gent de què la vida de la roba pot ser més llarga i també que si un producte es recicla pot acabar convertit en un nou producte de qualitat.

Quan les 28 creacions han estat llestes s'han exposat al vestíbul de l'Auditori on un jurat ha valorat la creativitat dels dissenyadors i ha premiat, entre els professionals, una creació que estarà exposada a una de les botigues de Roba Amiga. Per a les escoles, la guanyadora podrà decorar un espai cedit per l'Ajuntament de Girona durant l'exposició 'Girona temps de flors'.