La Plataforma assegura que s'està cometen 'un greu atemptat ecològic' i un 'expoli important' als veïns de la Conca del Ter amb la disminució de la capa freà tica que fa que l'ecosistema del riu se'n ressenti. Illa ha apuntat que el riu hauria de dur un cabal cent vegades superior envers als 300 litres per segon que ara porta, que és una dècima part del cabal ecològic mÃnim.
'Volem que el riu Ter torni a tenir aigua, prou a aquest transvasament salvatge, prou a destruir la flora i la fauna del Ter per no tenir aigua'. D'aquesta manera, es queixava la Plataforma en defensa dels drets del riu Ter, que aquest dissabte a la tarda s'ha constituït a l'estació experimental agrÃcola Mas Badia de la Tallada d'Empordà , on hi han assistit més d'un centenar de persones. La Plataforma agrupa diverses entitats socials i ecologistes, administracions de la Conca del Ter i comunitats de regants. Entre totes aquestes, destaquen el Consorci Alba Ter, la Cambra de Comerç, la Diputació, els ajuntaments de la Conca del Ter, cooperatives de llet i fruita, sindicats agrÃcoles, associacions ecologistes i col·legis d'enginyers.
El portaveu de la nova Plataforma en defensa dels drets del riu Ter, NarcÃs Illa, ha explicat que a base de decrets de sequera i transvasaments a altres à rees de Catalunya el riu s'està assecant i que la societat civil vol que retorni l'aigua pel Ter. Aixà mateix, la Plataforma assegura que s'està cometent 'un greu atemptat ecològic' i un 'expoli important' als veïns de la Conca del Ter amb la disminució de la capa freà tica i la salinització de l'entrada del mar que fa que l'ecosistema del riu se'n ressenti. Illa ha apuntat que el riu hauria de dur un cabal cent vegades superior envers als 300 litres per segon que ara porta, que és una dècima part del cabal ecològic mÃnim.
Salvar el riu, doncs, és l'objectiu prioritari a la zona del Baix Ter. NarcÃs Illa ha volgut deixar clar que no es tracta d'una qüestió de regadiu ja que, segons ha dit, els regants estan conscienciats que potser aquest any no podran regar. 'Al riu hi ha de passar un cabal mÃnim, no per regar sinó per a la subsistència del riu', afirma Illa, qui alhora ha retret que s'estigués duent a terme un transvasament cap a Barcelona de 8, 9 i 10 metres cúbics quan el riu té un cabal de només 300 litres per segon. 'Això és insostenible', ha exclamat. 'No es tracta de dir que la gent de Barcelona no ha de tenir aigua, tenen dret a tenir aigua com tothom a tenir l'aigua necessà ria, però mai a costa de destruir un riu i tot un ecosistema, que és el que està passant', ha afegit Illa.
En el manifest que han dut a terme des de la Plataforma es demana la derogació d'una llei del 1959, que és l'origen d'aquest transvasament d'aigua entre les conques hidrogrà fiques, i que els cabals aportats per les noves dessaladores i l'aprofitament dels freà tics a la conca del Llobregat serveixin per retornar una quantitat equivalent del cabal al riu Ter com a primer pas d'un procés que garanteixi el retorn de l'aigua.