El sindicat UGT ha denunciat que hi ha empreses tapadora que estan venent contractes de feina per preus que oscil·len entre els 3.000 i els 6.000 euros a immigrants que els necessiten per regularitzar la seva situació al país. Són empreses falses que tramiten un contracte però, realment, no donen feina a l'immigrant El contracte serveix només perquè aquestes persones immigrants puguin regularitzar la seva situació i avancin en els tràmits burocràtics per evitar així la seva expulsió del país. Un d'aquests casos es jutjarà pròximament a Girona. El sindicat assegura que es tracta de casos 'delicats' perquè si l'immigrant denuncia l'empresari s'atén a l'expulsió.
Perquè un immigrant pugui regularitzar la seva situació al país ha de complir una sèries de requisits. Un d'ells és tenir un contracte de treball que acrediti que la persona té una feina. En època de crisi, els immigrants es troben en grans dificultats de trobar un lloc de treball i molts veuen com perilla també aconseguir papers. Per això, davant l'amenaça de ser expulsats, cauen a les xarxes d'empreses tapadora que els venen contractes laborals falsos.
Aquestes situacions s'estan vivint a les comarques gironines. Segons ha explicat la secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa, properament es jutjarà una empresa tapadora que ha venut, en diversos casos, contractes a immigrants per llocs de treball 'ficticis'. Els estafats s'han gastat entre 3.000 i 6.000 euros per aconseguir el contracte.
Segons ha indicat Bassa, lluitar contra aquestes màfies és complex perquè estan molt ben preparades i, a més, l'immigrant acostuma a sortir perjudicat si denuncia la situació. 'Aquesta gent que fa temps que és aquí i no està legal no té sortida i només pot anar al mercat negre per treballar o aconseguir un contracte', ha denunciat Bassa que, precisament, serà citada com a testimoni en el judici que es farà per un d'aquests casos.
Bassa no ha volgut avançar més detalls sobre el cas –per protegir els immigrants relacionats amb l'estafa- però ha dit que no és el primer cas que la policia investiga. També ocorren situacions similars en la compra-venta de contractes de lloguer per acreditar que un immigrant viu a un pis en concret quan, realment, el contracte és fals.
Amb la nova llei d'estrangeria, que va entrar en vigor el passat 13 de desembre, les sancions per aquests delictes van dels 10.000 als 100.000 euros.
El 40% sense papers
El sindicat ha presentat aquest matí quin és el perfil dels usuaris que atenen a través d'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC). Segons les dades d'aquest servei, durant el 2009 s'han atès 1.374 persones arreu de les comarques gironines per les 2.427 que es van atendre el 2007. La reducció quasi del 44% dels usuaris és a causa de l'actual situació de crisi que, segons alerta la UGT, ha fet caure el nombre d'ofertes de feina.
De les persones ateses, el 39% estan a Girona en situació irregular, el 26% té permís de residència per circumstàncies excepcionals i el 22% té els dos permisos, el de residència i treball. La xifra de persones que acudeixen a l'AMIC en situació irregular ha crescut quasi un 20% respecte als dos anys anteriors. El sindicat afirma que és 'quasi impossible' aconseguir un contracte de treball que permeti als immigrants regularitzar la seva situació, tot i que la majoria està en tràmits per aconseguir-ho.
Respecte la seva situació laboral, el 23% dels usuaris no treballa i no té autorització per fer-ho, el 18% treballa en economia submergida –és a dir, sense contracte- i el 23% cobra l'atur. Del total, també hi ha un 31% d'immigrants que treballa amb contracte.
La crisi també ha fet caure a la meitat el nombre de reagrupaments familiars que sol·liciten els usuaris del servei, del 10% al 5%. Dels enquestat, el 43% no es planteja per el reagrupament perquè no disposen de mitjans per fer-ho, ja sigui en termes d'allotjament o feina.
El sindicat també detecta que hi ha un problema amb l'homologació dels estudis. Per això, demana una simplificació dels tràmits ja que el 35% dels usuaris de l'AMIC tenen titulacions universitàries que no poden però convalidar perquè, o bé el tràmit és molt complex o bé perquè hi ha manca d'informació.
Dolors Bassa ha demanat als empresaris que contribueixin a la cohesió social i, més enllà de les subvencions, apostin per la contractació de persones immigrades 'per fer també de la diversitat un valor'.