Depana reclama ampliar en 1.600 hectàrees l'actual projecte de parc natural del Montgrí

Publicat el 07 d’octubre de 2008 a les 13:12
 
Depana manifesta que dóna suport al projecte de declaració de Parc Natural i considera que serà una oportunitat per tot aquells que conviuen i treballen en un territori on els espais naturals són 'la base' de moltes activitats econòmiques compatibles amb la protecció de la natura.
 
Depana critica que la proposta de Parc no inclou l'espai natural 'Riberes del Baix Ter'. En aquest espai natural s'hi troben representats deu hàbitats d'interès comunitari. També hi ha exemplars de llúdriga i fartet, algunes de les espècies de vertebrats 'més significatives'. L'entitat ecologista considera que aquest espai natural 'no pot ser exclòs' del futur Parc Natural i ha demanat la seva incorporació.
 
Argumenten que la importància d'aquest espais és 'més que notable i coneguda' pel propi Departament de Medi Ambient i Habitatge i que és un espai fluvial que fa de 'columna vertebral' de la plana del Baix Ter. 'En bona part és el seu principal actiu Ambiental', afirmen. L'aportació i regulació del cabal d'aigua és un punt important per la millora i gestió dels zones humides del litoral del Baix Ter.
 
Un altre dels punts que destaca Depana és que un dels objectius que hauria de garantir l'actual projecte és la connectivitat entre els diferents espais naturals que formen part d'aquest futur Parc Natural. 'La connectivitat garanteix els intercanvis biòtics, evita l'aïllament dels hàbitats i permet una major biodiversitat', argumenta Depana. Concretament, proposen garantir la connectivitat interna entre el massís del Montgrí i la Reserva Natural Parcial dels aiguamolls del Baix Ter.
 
D'altra banda, també han proposat garantir la connectivitat externa del futur Parc Natural amb el Parc Natural del Aiguamolls de l'Alt Empordà i amb els Masos de Pals. Aquest darrer espai està inclòs a la xarxa Natura 2000.
 
Segons Depana, la garantia de connectivitat interna i externa passa per declarar parc natural diferents espais agrícoles i forestals situats, majoritàriament, a la plana del Baix Ter. Per l'entitat ecologista el manteniment de l'activitat agrària que es desenvolupa en el futur parc natural esdevé un element clau en la gestió d'aquest territori. Per aquest motiu, consideren que el parc natural i els seus òrgans gestors han de liderar polítiques agràries innovadores, sostenibles i beneficioses per la ciutadania, el medi i els agricultors.
 
Finalment, també reclamen que es compleixin les prescripcions sobre cabal mínim del Ter perquè afirmen que l'aigua és 'determinant' per a l'espai protegit per conservar l'ecosistema i mantenir els diferents hàbitats d'espècies.