Durant el 2007 s'han retirat més de 260 vehicles abandonats dels carrers de Girona

Publicat el 10 de desembre de 2007 a les 14:58
 
La tinenta d'alcalde d'Hisenda i regidora delegada de Seguretat, Maria Àngels Freixenet, admet que el procediment per cobrar les multes pot ser llarg –davant la dificultat de localitzar el propietari- però que l'Administració 'esgota tots els recursos que té a l'abast' per cobrar el deute. La Policia Municipal, en el moment en què detecta un cotxe degradat, fa un seguiment del vehicle durant un mes i intenta localitzar el seu propietari. Si passat aquest temps ningú el retira, se'l trasllada al dipòsit municipal i es porta a desballestar. Les sancions que s'imposen per abandonar el cotxe són de 150 euros.
 
Des de principis de 2007, a la ciutat de Girona la grua ha retirat 263 vehicles abandonats a la via pública. En el moment en què una patrulla d'agents detecta un cotxe degradat o bé un veí dóna l'avís, la Policia Municipal inicia un protocol que s'allarga al voltant dels dos mesos. Quan s'engeguen aquests tràmits, la majoria dels vehicles ja presenten una situació evident d'abandonament, com ara vidres i carrosseria plena de pols, o parts del vehicle trencades i desmuntades.
 
D'entrada, la Policia Municipal obre un expedient i imposa una sanció de 60 euros per estacionament continuat a la via pública. Després, els agents controlen el cotxe durant un mes. En paral·lel es fan les gestions oportunes per intentar localitzar el propietari del vehicle.
 
Si passat aquest temps el cotxe continua allà on el seu propietari se'n va desempallegar, aleshores la sanció passa a ser de 150 euros per abandonament de vehicle. La Policia Municipal col·loca una enganxina de color groc al vidre del cotxe, on hi consta el número d'expedient i la data aproximada en què la grua municipal retirarà el vehicle i el portarà al dipòsit.
 
Un cop el cotxe arriba al dipòsit, s'intenta localitzar de nou el propietari. Se li envia una carta certificada –si es coneix l'adreça- o bé es publiquen les dades del vehicle al Butlletí Oficial de la Província (BOP). Si passats quinze dies ningú respon, el cotxe passa a considerar-se residu sòlid urbà i s'envia a desballestar.
 
La regidora delegada de Seguretat de l'Ajuntament de Girona, Maria Àngels Freixenet, admet que el procediment per cobrar les sancions –en cas que el propietari no respongui- és llarg. 'Tot i això, en aquests casos, el propietari té un deute amb l'Administració i s'actua a través dels diferents camins possibles que marca la llei per cobrar-lo', indica Freixenet.
 
Així, el procediment que se segueix és el mateix que en la resta de casos en què no es paga una multa. 'Si un ciutadà té un deute amb l'Ajuntament, aquest tard o d'hora li podrà requerir descomptant-li del salari, traient la quantitat del seu compte corrent o, fins i tot, embargant-li el cotxe o l'immoble', concreta Maria Àngels Freixenet.
 
145 retirats a instàncies del propietari
 
A més dels 263 cotxes abandonats, aquest 2007 l'Ajuntament de Girona també ha retirat de la via pública 145 vehicles més per portar a desballestar. En aquests casos, però, s'ha actuat a instàncies del propietari, que ha estat qui ha engegat el tràmit per renunciar al vehicle.
La regidora delegada de Seguretat ha explicat que, precisament, fa pocs mesos que la pàgina web de la Policia Municipal ha incorporat el formulari que s'ha d'omplir en aquests casos. 'Qui ho desitgi, pot consultar des d'Internet el procediment que cal seguir', indica Maria Àngels Freixenet.
 
Un 5% de les alcoholèmies, positives
 
Coincidint amb la presentació d'aquestes dades, l'Ajuntament de Girona també ha donat a conèixer el número de controls que la Policia Municipal ha portat a terme a la ciutat des que va començar l'any. En total, se n'han fet 672, dels quals 216 han estat d'alcoholèmia i 93, de velocitat. Els restants, es refereixen a controls de documentació, sorolls i fums, seguretat estàtica, ús del casc, el cinturó o el telèfon mòbil, etc.
 
 
Segons ha remarcat Freixenet, pel que fa a alcoholèmies, s'han controlat 3.258 vehicles, i en el 94,5% dels casos, els conductors han donat negatiu (s'han detectat 178 positius). 'És una dada important que cal reflexar i que demostra que cada cop més hi ha una major conscienciació a l'hora d'agafar el volant', indica Freixenet. I afegeix: 'A més, cal tenir en compte que aquest any a Girona s'han incrementat els controls d'alcoholèmia, passant dels 117 que s'havien fet al 2006 fins als 216 que la Policia Municipal ha muntat aquest 2007'.
 
 
Pel que fa als controls de velocitat, s'han controlat un total de 71.322 vehicles. D'aquests, la Policia Municipal només ha multat un 4% dels conductors per superar els límits de velocitat establerts.