Les xifres de sedentarisme a les comarques gironines són 'lleument millors' que en conjunt de Catalunya. La directora dels serveis territorials de Salut, Marta Pedredrol, ha explicat que les dades indiquen que al país la xifra és del 23,9%. Per contra, la mitjana catalana d'activitat física intensa és del 7,5%, per sobre que a la demarcació. Per això, el Govern ha impulsat el Pla d'Activitat Física Esport i Salut que vol prescriure als pacients fer esport des de l'atenció primària.
Salut i Esport han unit esforços per elaborar el PAFES que preveu que els metges de l'atenció primària prescriguin activitat física als pacients. Pedrerol ha explicat que fins ara els metges o infermeres es limitaven a aconsellar als pacients que fessin algun tipus d'esport però no tenien la possibilitat de supervisar si els feien cas o no. Amb aquest pla, la voluntat és coordinar diferents institucions i centres perquè es pugui receptar esport.
La doctora i agent del PAFES, Maica Rubirat, ha explicat que els diagnòstic es divideix en tres tipus de prescripcions. En primer lloc un consell genèric per a tots els pacients per fer-los entendre que l'activitat física és beneficiosa per a la salut i aconsellant que facin algun tipus d'esport. El segon grup serien els pacients que no acostumen a fer esport. Tenen a disposició unes 'rutes saludables' per poder caminar una estona. En aquest cas seguiran un odre 'progressiu' perquè intentaran que cada cop facin la ruta en menys temps o que ampliïn el recorregut.
Finalment, hi ha un tercer grup que és el que farà activitat física de forma supervisada. Es tracta del collectiu de sedentaris que, a més, pateixin alguna malaltia crònica causada o agreujada per aquesta manca d'activitat. En aquest cas, els hi receptaran fer esport tres cops per setmana de forma supervisada en un equipament esportiu de la població. Allà un llicenciat en activitat física supervisarà l'activitat que es farà en grups.
Rubirat ha explicat que, de moment, no es pot desenvolupar aquest tercer nivell en algunes de les onze poblacions de l'àrea sanitària de Girona perquè encara no compten amb personal qualificat per dur-lo a terme o no tenen equipaments municipals disponibles. 'Tots ho acabaran fent perquè hi estan molt interessats', ha assegurat Rubirat.
Girona, Palamós, Palafrugell, Olot, Banyoles, Ripoll, Anglès, Peralada, Blanes, Figueres i Campdevànol són les onze poblacions on es començarà a aplicar aquest sistema. Els pacients amb diabetis, patologies cardiovasculars, colesterol o altres malalties que aconsellen que es faci esport sota supervisió tindran una tarifa 'tova' de com a màxima 20 euros mensuals per poder fer activitat física. Això serà durant sis mesos, després calculen que la persona ja haurà vist els beneficis de fer esport i s'hi haurà acostumat i continuarà amb els bons hàbits.
Per als professionals han elaborat una guia amb cadascun dels sistemes del cos, quines malalties poden tenir i quin tipus d'activitat física és recomanable en aquests casos. Preveuen que al gener ja es pugui començar a implantar el sistema per prescriure esport des dels centres d'atenció primària.