Aquesta és una tendència que va començar a finals de l'any passat i que, durant els primers set mesos de l'any, ha anat en augment. A l'abril eren sis de cada deu els que s'anaven a vacunar per marxar i no tornar a Catalunya, sobretot mares i fills. Mentrestant, l'home es quedava al país per intentar trobar feina i enviar diners a la família. El responsable d ela unitat, Ramon Dalmau, ha explicat que ara són molts pares de família els que abandonen el país per un temps indefinit a l'espera que sorgeixin noves ofertes de feina.
La crisi econòmica ha fet baixar el nombre de visites a les Unitats de Salut Internacional d'arreu de Catalunya. La de Salt, però, ha registrat una davallada inferior a la mitjana del país. El cap del servei, Ramon Dalmau, ha afirmat que és perquè encara que hi ha menys viatgers que altres anys, al Santa Caterina s'hi visiten molts immigrants que han fet mantenir les dades. Entre gener i juliol d'aquest any, 4.430 persones han passat per la consulta. Són un 8% menys que durant el mateix període que l'any passat, quan van passar per la unitat 5.190 pacients.
Gairebé el 80% dels pacients són persones del país que van a vacunar-se per marxar de vacances però hi ha un 20% dels pacients que són d'origen subsaharià. És precisament en aquest grup de població on han detectat que la crisi econòmica ha incidit amb més força. El doctor Dalmau ha afirmat que des de principis d'any han comprovat que les mares i els fills abandonaven el país mentre el pare de família es queda per 'veure si pot trobar feina'. A l'estiu, però, aquesta tendència ha canviat i estan veient com cada cop són més homes sols els que opten per marxar de Catalunya.
Dalmau ha explicat que moltes d'aquestes famílies no s'acullen al retorn voluntari perquè això els impediria poder tornar al país durant tres anys. Per aquest motiu, decideixen marxar sense oficialitzar-ho a l'espera que la crisi econòmica 'passi i puguin tornar'. El cap del servei ha explicat que altres anys els pacients informaven del temps que estarien fora però que ara diuen que serà per un temps 'indefinit'. Des de la Unitat de Salut Internacional analitzaran quants homes sols han tornat al país d'origen des de principis d'any.
Estiu normalitzat
La Unitat de Salut Internacional rep una mitjana de 45 visites al dia. El doctor Dalmau ha explicat que a principis d'any semblava que la crisi faria quedar-se a casa més gent i, per tant, que el balanç anual del servei seria inferior. Però durant el mes de juliol s'han recuperat el nombre de visites a nivells similars d'altres anys. Així, durant aquest mes han passat per la consulta 1.149 pacients, només 37 persones menys que l'any passat quan en van ser 1.186. A més, el doctor Dalmau ha afirmat que durant l'agost les dades s'han 'normalitzat'.
En aquest sentit, Ramon Dalmau ha radiografiat el perfil de pacients. El 80% continuen essent persones autòctones que se'n van de viatge. Tot i això, la crisi també ha impactat en el tipus de viatge que es fan. Encara que es conserven els destins estrella com la Índia, Kènia, Brasil o Tanzània, els viatgers opten per escurçar les estades. 'Abans era habitual que la gent et digués que marxava un o dos mesos, ara només s'hi estan d'una setmana a deu dies', detalla Ramon Dalmau.
La majoria dels pacients es vacunen d'Hepatitis A, Febre Groga, Tètanus i Tifus. Però una de les prescripcions més habituals són les pastilles per prevenir la malària, una malaltia molt estesa en països turístics. En aquest sentit, el doctor Dalmau reclama que a banda de tenir un control sobre les persones que marxen, també s'hauria de dur una revisió més estricta de les que tornen per intentar evitar que siguin portadors de malalties o que hagin agafat algun tipus de paràsit.
Alerta per la grip nova
Encara que de moment no hi ha vacuna per la grip nova, a la Unitat de Salut Internacional s'han disparat les consultes sobre aquesta malaltia i com prevenir-la. El doctor Dalmau ha explicat que informen que es tracta d'una pandèmia estesa a tot arreu i que viatjar no incrementa el risc de contagi. Tot i això, recomanen als pacients rentar-se sovint les mans i evitar les grans aglomeracions de gent.