
Sevibe Cells ha inaugurat aquest dimarts el primer laboratori privat de Catalunya de processament de cèl·lules mare procedents del cordó umbilical instal·lat al Parc Científic i Tecnològic de Girona. La ubicació no és "casual", segons paraules del seu director, Eloi Palà, que el considera un entorn "immillorable" per un projecte biotecnològic com aquest, amb vinculació amb la recerca i la universitat. En aquest espai es valida, processa i criogenitza el material genètic per al seu posterior trasllat a bancs europeus on la legislació permet guardar aquest tipus de cèl·lules. Té capacitat fins a 5.000 mostres i a dia d'avui ja n'ha guardat unes 700 des que el juny passat es va posar en marxa.
El laboratori es troba a l'edifici Giroemprèn del Parc Científic i Tencològic de la Universitat de Girona (UdG) i aquestes instal·lacions es complementen amb les que l'empresa té també al parc tecnològic del Vallès, a Cerdanyola del Vallès. L'activitat principal d'aquesta empresa de biotecnologia, creada el 2007, és la conservació privada de cèl·lules mare de la sang i del texit del cordó umbilical, tot i que també té altres serveis.
Es tracta d'un material per a investigació d'un gran "potencial", segons explica Palà, perquè a banda de no tenir cap conflicte ètic en la seva extracció perquè es fa durant un part, és la cèl·lula "més jove" i per tant la que té "més potencial" sense que impliqui la destrucció d'un embrió. Tot i això, a l'estat espanyol encara són un nombre reduït els que escullen guardar aquest material genètic. Concretament, només el 4% del total de naixements (a dia d'avui s'han fet 20.000 conservacions privades d'uns 500.000 parts).
És per això que aquesta empresa es dirigeix a totes aquelles famílies interessades en guardar aquestes cèl·lules. El cap de servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, Antoni Bayés, que forma part del comitè científic de l'empresa, subratlla la importància d'aquesta acció, ja que d'aquí a unes quantes dècades aquestes cèl·lules emmagatzemades es podran utilitzar per "reparar" aquells òrgans desgastats pel pas dels anys. "És un material biològic de primera divisió que ara mateix desapareix però que si el guardem d'aquí a uns anys podrà servir per als nostres familiars i pacients compatibles", apunta Bayés.
Menys temps i millor qualitat cel·lular
El fet de dotar-se d'un laboratori propi dedicat a processar cèl·lules mare del cordó umbilical permet a la companyia reduir el temps de transport de la mostra a un màxim de 26 hores des del moment del part. Un equip tècnic es desplaça a l'hospital per fer l'extracció i recollir el 'kit' en qualsevol punt de l'estat espanyol fins que arriba a Girona. Com que es tracta d'un material "viu" on el temps és un factor que hi juga en contra, el fet d'haver pogut reduir el procés permetrà que la viabilitat de les mostres rebudes i congelades al laboratori augmenti fins al 98%, segons càlculs de la companyia, i per tant el material té una qualitat cel·lular excel·lent.
El laboratori té capacitat per processar fins a 10 mostres al dia i des de la seva posada en marxa rep uns 160 kits mensuals. Abans del seu processament, la mostra passa per uns controls de qualitat per assegurar la seva validesa. Posteriorment, es processa per poder aïllar les cèl·lules mare que queden recollides en una bossa de 25 ml, que és la que es guardarà a l'interior d'un casset protector per assegurar una correcta criogenització (coneglació) dins els tancs de nitrogen líquid. Aquests dipòsits tenen capacitat per conservar 5.000 mostres abans del seu trasllat al Banc PBKM de Polònia o el Banc Innova Stem d'Alemanya, amb qui l'empresa té un acord de col·laboració.
Les mostres s'envien a l'estranger
Actualment, la legislació espanyola autoritza a les empreses privades a processar mostres a Espanya amb la condició que el seu emmagatzematge es faci a països que ho permetin, com ara Alemanya i Polònia, que tenen catalogat aquest material com a un medicament, segons ha explicat la directora del laboratir Carolina Soguero. Per tant, a dia d'avui la legislació espanyola no permet la conservació privada per a ús intrafamiliar en territori espanyol.
El servei té diferents formes de pagament però el cost total per poder sol·licitar-lo és de 2.000 euros. L'empresa es compromet a mantenir en bon estat el material durant un període de 20 anys, el temps màxim en què es garanteix la regeneració de les cèl·lules mare.
L'aposta per Girona
Fins ara, les mostres viatjaven directament a un hospital de Varsòvia però des del juny que es poden conservar durant un període d'uns dos mesos al laboratori del parc científic de la UdG, on es recullen i tracten mostres en els 365 dies de l'any.
El fet que l'empresa hagi decidit endur-se una part del procés a Girona és un "honor extraordinari" per la ciutat, segons paraules de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que al mateix temps demostra que el projecte del parc científic és una aposta de "recorregut" i "amb futur".
Un projecte d'investigació per tractar els infarts
Durant l'acte, també hi ha assistit especialistes nacionals i internacionals en àmbits com ara Ginecologia, Trasplantologia i Pediatria Infantil. Entre els projectes que s'han comentat durant la trobada, hi havia el que dirigeix el doctor Antoni Bayés i el seu equip. Porten dos anys treballant en el potencial de les cèl·lules mare que es troben a la sang del cordó per reduir els efectes d'un infart i evitar la mort sobtada.
Calculen que si la investigació continua a bon ritme i compta amb el finançament suficient, podran començar a aplicar-ho a persones que han sofert un infart d'aquí a un parell d'anys. Fins ara, han aconseguit reduir a la meitat la zona de l'infart amb animals com ara ratolins i esperen poder començar a provar-ho també amb mamífers superiors com el porc, que té unes dimensions molt similars a la dels humans.