El CAC renya els mitjans pel tractament de la mort de la mare i les filles de Caldes

Publicat el 24 d’abril de 2008 a les 15:45
 
L'informe del CAC que analitza el tractament informatiu del cas s'ha elaborat arran d'una queixa presentada davant el Consell per l'AMPA del CEIP Sant Esteve de Caldes de Malavella, que s'acompanyava d'un comunicat signat per 112 persones. La queixa denunciava 'l'espectacle mediàtic' que es va muntar davant de la casa de les víctimes, i 'l'assetjament per part de reporters histèrics proveïts de càmeres i micròfons a la recerca de declaracions' que van viure alguns veïns.
 
A la queixa, els sotasignants es preguntaven què havien fet els mitjans 'amb els seus desplegaments tan excessius per restituir la memòria' de la mare, un cop es va saber que el cas havia estat una mort accidental per intoxicació de monòxid de carboni. Arran d'aquesta queixa, el CAC ha elaborat un informe que analitza les notícies difoses per TV3, TVE a Catalunya, 8tv i Barcelona TV.
 
L'informe conclou que hi va haver una 'desproporció evident' entre la durada de les notícies emeses sobre la troballa dels cadàvers, on es deia que el cas era un homicidi, en relació a les que van difondre les conclusions dels informes toxicològics. 'Les primeres informacions apareixen en titulars i en posició predominant dins els informatius, cosa que no succeeix amb la informació derivada de l'informe toxicològic', indica el CAC.
 
El document també destaca que, quan es va donar a conèixer a l'audiència la notícia de les morts, no es va evitar 'la tendència a dramatitzar' i a elevar 'a titulars les hipòtesis en condicional de la mateixa informació sobre uns fets verificats de manera insuficient'. Pel que fa a les fonts d'informació, l'informe indica que les més utilitzades van ser 'sobretot, les policials, les de l'ajuntament i les dels veïns de la població'.
 
Amb aquest material, el Ple del Consell, reunit el 16 d'abril, va elaborar una valoració, que inclou diverses consideracions i recomanacions adreçades als mitjans audiovisuals. A la valoració. El CAC considera que la cobertura realitzada 'no va ser del tot acurada, ni va tenir en compte l’esperit de la legislació, ni les recomanacions del mateix Consell ni els codis deontològics de referència'.
 
El CAC ressalta que, en casos com Caldes, és recomanable no fer servir 'com a fonts d'informació les opinions de persones que especulen sobre la qüestió sense massa fonament'. A més, també indica que cal evitar espectacularitzar notícies, 'sobretot les que fan referència a tragèdies personals'.
 
El mateix relleu i importància
 
Pel que fa a les rectificacions emeses després de conèixer els resultats dels anàlisis, el CAC ressalta que 'és prescriptiu' donar a aquestes 'el mateix relleu i importància, en ordre i en èmfasi, que es va donar a la primera versió del cas'. I afegeix: 'La responsabilitat dels mitjans respecte la veracitat de les informacions s'ha de manifestar sobretot en casos com aquest, que exigeixen alguna mena de rectificació; és el que es desprèn de l'esperit de la legislació sobre el dret de rectificació'.
 
Per últim, el CAC ressalta que aquestes recomanacions concorden també amb allò que estableix el Codi deontològic de la professió periodística a Catalunya en aquests casos. El Consell ha fet públiques aquestes consideracions en una roda de premsa feta aquest dimarts a Caldes de Malavella. La conferència de premsa l'han dut a terme la consellera responsable de l’autoregulació, Victòria Camps, el conseller responsable de defensa de l'audiència, Josep Micaló, i el conseller portaveu, Rafael Jorba.