El coneixement, base de la sostenibilitat

Publicat el 10 de desembre de 2008 a les 18:11
 
Organitzat pel Centre per a la Sostenibilitat Territorial, el taller va durar tot el matí i va comptar amb unes trenta persones que es van organitzar en tres taules de treball: economia sostenible, cooperatives d’habitatge i menjadors escolars ecològics.
 
De la taula d’economia sostenible es va prioritzar recollir dades per a conèixer les empreses del territori, aquelles que tenen segells ecològics i que són alternatives i locals. L’objectiu a mig termini és compartir experiències associatives i compartir informació, mitjans. Un exemple és “Món Empordà”, el mercat setmanal de productes i serveis locals, ecològics i de qualitat que comença aquest dissabte 6 de desembre a Rupià. Es va demanar al CST que col·laborés amb la tasca de difondre aquestes experiències i que oferís formació a les empreses.
 
 A la taula de cooperatives d’habitatge es va exposar l’exemple de Sostre Cívic, una associació sense ànim de lucre que promou i duu a terme un nou model no especulatiu d’accés a l’habitatge basat en el model Andel de cooperatives de cessió d’ús. Aquest model fa més de 90 anys que funciona als països escandinaus i consisteix en un sistema de cooperatives on els membres participen i gaudeixen d’un dret d’ús indefinit de l’habitatge però la propietat recau sempre en mans de la cooperativa. De la taula va sorgir la proposta de constitució d’un grup cooperatiu entre el CST i Sostre Cívic per a investigar i difondre aquest model.
 
La propera posada en marxa del projecte DINA’M de dinamització de menjadors escolars ecològics va ser el centre d’atenció de la taula de menjadors escolars ecològics, que va reunir representants de ramaders, pagesos, fundacions, associació d’AMPES, consumidors de productes ecològics i educadors ambientals. 
 
Es va considerar clau sensibilitzar les escoles i els agents implicats per tal d'anar ampliant l'abast del projecte i també crear una Central de Compres per tal de gestionar d'una manera eficient i eficaç la compravenda dels productes alimentaris ecològics.
 
Pel que fa a la dinamització de la producció agrària ecològica local, es va proposar assessorar les explotacions agràries actuals i potencials per tal de crear una xarxa de productors sostenible capaç, a mig termini, de subministrar la demanda de les escoles. També es va posar sobre la taula la creació d’una xarxa apta per la formació de joves en tècniques d'agricultura ecològica.
 
El Centre per a la Sostenibilitat Territorial aposta per una altra cultura empresarial i per una “nova economia del territori”. El CST vol impulsar una xarxa d’Iniciatives Econòmiques Territorialment Sostenibles (IETS), és a dir, de propostes empresarials i econòmiques, locals i sostenibles que generin la vida econòmica que requereix la Nova Cultura del Territori.