Als lots que es repartiran hi ha tres aparells que s'instal·len a les aixetes de dutxa i cuina que permeten reduir el cabal d'aigua que surt, una bossa que mesura l'aigua estalviada un cop instal·lats els aparells reductors i una bossa que es col·loca a la cisterna perquè no gasti tanta aigua cada cop que es tira de la cadena. La campanya també inclou xerrades a les escoles i instituts d'aquests municipis per sensibilitzar els joves, un concurs de fotografia infantil dedicat a la temà tica de l'aigua, un curs d'estalvi d'aigua i una xerrada sobre jardineria ecològica i sostenible.
Els educadors ambientals del consell comarcal instalÂlaran una carpa itinerant en aquests set municipis i serà des d'allà que distribuiran els mecanismes economitzadors d'aigua i explicaran com funcionen. La carpa estarà situada a punts estratègics dels municipis com les sortides de les escoles o els mercats setmanals.
Segons ha explicat un dels consellers comarcals de Medi Ambient, Ricard Vaqué, els aparells que s'instal·len a les aixetes barregen l'aigua amb l'aire i permeten estalviar fins a un 50% d'aigua sense reduir la sensació de pressió.
La xerrada sobre jardineria ecològica i sostenible es farà al Centre CÃvic de Sant Gregori el 12 d'abril i es repetirà el 24 d'abril a Vilablareix. Aquests dos municipis són també els que han organitzat els cursos d'estalvi d'aigua, a Sant Gregori el 8 i 15 de març i 5 d'abril i a Vilablareix el 27 de març, el 3 i el 10 d'abril.
L'objectiu de la campanya és, segons CufÃ, donar eines als ciutadans perquè des de les seves pròpies llars puguin contribuir a l'estalvi de l'aigua. 'La sequera que estem vivint cal de la implicació interdisciplinar perquè l'administració sola no en fa prou', ha afirmat l'altre conseller comarcal, Quim CufÃ.
Ordenança marc
A més, el consell també està treballant en la redacció d'una ordenança tipus que vol proposar als ajuntaments de la comarca perquè apliquin mesures restrictives en el rec de parcs i jardins i en les noves construccions d'habitatges. 'No volem obligar a ningú a aplicar res, sinó donar-los l'opció de què apliquin mesures estalviadores', ha explicat un dels consellers comarcals de Medi Ambient, Quim CufÃ.
Tot i que l'ordenança no està perfilada, Cufà ha avançat que inclourà mesures restrictives que obliguin, per exemple, als constructors de nous habitatges a fer dos circuïts d'aigua Âun per l'aigua potable i l'altre per la gris- o instalÂlar dipòsits que recullin les aigües pluvials.