El director de la Xarxa Nacional de Cinema de Catalunya, Ignasi Pere Ferré, ha recollit aquest divendres a Girona el 5è Premi Nacional d'Assaig Francesc Ferrer i Gironès gràcies al llibre 'Som ibers i encara hi som'. El treball explica de manera divulgativa la història de Catalunya pel gran públic, com ha assenyalat Ferré durant la recollida del seu guardó, que li ha estat entregat en el transcurs d'un sopar a l'Auditori de Girona. Ferré ha remarcat que 'la història del nostre país ha estat molt maltractada' i que per això ha fet aquest assaig divulgatiu. A més, el cineasta ha volgut recordar Ferrer i Gironès i ha destacat que 'sense homes com ell nosaltres no parlaríem com parlem actualment'.
El cineasta ha rebut amb entusiasme el guardó ja que segons ha explicat es tracta d'un reconeixement al seu treball i a més, i una de les parts més importants per a Ferré, significa que el seu llibre serà publicat. 'Som ibers i encara hi som' és un llibre divulgatiu que narra la història de Catalunya, d'una manera curiosa: el propi escriptor explica les vivències del nostre país a una turista alemanya que Ferré va conèixer anys enrere.
Ferré no ha volgut deixar de banda la figura del desaparegut Francesc Ferrer i Gironès i n'ha destacat la seva tasca lluitadora, ja que segons ha explicat 'sense homes com ell actualment no parlaríem com parlem i potser no parlaríem ni català'.
Ignasi Pere Ferré és director de cinema i també director de la Xarxa Nacional de Cinema de Catalunya. La seva trajectòria comença estudiant cinematografia a Berlín, i més endavant al Centre Experimental de Cinema de Roma. La seva opera prima va ser el 1983 amb el film 'Morbus', la guionista del qual va ser la cineasta Isabel Coixet. És director de set llargmetratges i actualment prepara un documental sobre els Mossos d'Esquadra i un film del General Moragas.
Premis de l'ADAC
Paral·lelament al premi Francesc Ferrer i Gironés, que convoca La Busca Edicions, l'acte d'aquest divendres també ha servit per atorgar els premis de l'Ateneu d'Acció Cultural, l'ADAC. Aquest any, l'ADAC ha entregat el guardons de la XXIV edició a la Normalització Lingüística i Cultural a Dolors Bramon i a l'Institut d'Ensenyament Secundari Compte Guifré de Perpinyà.
Bramon ha estat premiada per la seva trajectòria en favor de la llengua i la cultura catalana especialment en els estudis de les relacions de convivència entre el món islàmic, el món hebreu i el món cristià dins de l'antiga Corona d'Aragó. Bramon ha destacat que ha procurat explicar l'islam com una 'cosa propera' per fer veure que és una religió com qualsevol altre, a més de 'desmentir tòpics', que segons ha destacat, 'és molt necessari a casa nostra'. D'altra banda, la seva tasca també destaca per estudiar quines paraules del català provenen de l'àrab i proposar a l'Institut d'Estudis Catalans com s'han descriure i definir.
L'IES Compte Guifré de Perpinyà ha estat premiat per la seva oferta d'un ensenyament de qualitat on es valoren especialment la llengua i la cultura catalana, tot i que això suposi que des de l'estat francès se li negui cap reconeixement oficial, i per consegüent cap ajuda econòmica. La secretària general de l'institut, Elisa Revilla, ha explicat que estan satisfets de rebre aquest premi perquè prové de la 'societat civil'.
D'altra banda, també s'ha lliurat un dels guardons a una carta publicada al diari 'El Punt' de Maria Àngels Alsina titulada 'Què passa amb el català', i a un article d'opinió de David Pujol que porta per títol 'Salvar la llengua depèn sobretot de nosaltres'.