El Fitag arriba a l'onzena edició amb menys diners que el 2005

Amb un pressupost de 105.000 euros, tindrà menys companyies però serà és reivindicatiu

  • Responsables del Fitag amb el cartell de l'onzena edició que evidencia la tisorada que ha patit el festival | Marina López / ACN -
Publicat el 21 de juliol de 2011 a les 14:11
Responsables del Fitag amb el cartell de l'onzena edició que evidencia la tisorada que ha patit el festival Foto: Marina López / ACN

Un sobreesforç d'imaginació i moltes dosis d'il·lusió és la recepta dels responsables del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag) per combatre el desànim de les retallades pressupostàries. El Fitag redueix considerablement el pressupost per a l'onzena edició i han comptat amb 105.000 euros, menys diners que el 2005. El director, Martí Peraferrer, ha explicat que això els ha obligat a estrènyer el cinturó i fer una proposta més modesta: menys companyies estrangeres, menys escenaris, menys obres i menys personal. També serà el Fitag més reivindicatiu perquè les companyies estan elaborant un manifest que llegiran l'últim dia de festival per reclamar el paper de la cultura.

El director del festival, Martí Peraferrer, durant la presentació de l'onzena edició Foto: Marina López / ACN

El pressupost per a la desena edició del Fitag ja va ser inferior al de l'any anterior i, per això, Martí Peraferrer diu que ja estaven "preparats" per a una nova retallada. "El cop va ser fort", ha detallat el director del festival que comenta que no s'esperaven passar de 140.000 euros a 105.000. L'esforç, diu Peraferrer, ha estat immens per redimensionar la mostra i adaptar-la als diners que tenien aquest any. "No és que es pugui fer el mateix amb menys diners, és que hem hagut de reduir molt", ha explicat el director de la mostra.

Al Fitag del 2011 hi haurà menys companyies de teatre. Mentre que en altres edicions a Girona hi podia haver entre 250 o 270 actors en el mateix moment, aquest any com a molt n'hi haurà entra 160 i 170. També hi ha menys companyies estrangeres. Peraferrer ha detallat que aquestes companyies reben 500 euros, estada i menjar gratis i que a moltes no els surt a compte venir per aquest preu. Tot i això, hi haurà companyies de Puerto Rico o Colòmbia. Malgrat les retallades, el Fitag no ha volgut deixar de banda les coproduccions i enguany coprodueix, amb 1.500 euros cadascuna, dues obres d'una companyia de Cadis i una altra de Sevilla.

"També tindrem menys escenaris", ha explicat Peraferrer que concreta que a Girona hi haurà un escenari menys. El que han ampliat, és el nombre de municipis per on rotarà el Fitag. Seran deu, Girona, Roses, Palamós, Maçanet de la Selva, Olot, Blanes, Hostalric, Llagostera, Sant Feliu de Guíxols i Lloret de Mar. La franja de Fitag de tarda serà amb entrades gratuïtes mentre que s'haurà de pagar per als espectacles del vespre. 

El diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Antoni Solà, ha destacat que la continuïtat del Fitag no està en entredit per al nou govern de la Diputació. De fet, Solà ha explicat que intentaran incrementar el pressupost en la mesura de les possibilitats per a la propera edició.

L'espectacle inaugural d'aquest any anirà a càrrec de la companyia El Mirall de Blanes, que enguany celebra el 25è aniversari. L'obra es titula 'Malson of a bitch' i, segons el seu director Martí Torra, és una comèdia sobre la tragèdia d'haver de muntar un espectacle teatral. Promet al públic que riurà a través d'un personatge que arriba a comarques gironines des de Barcelona amb 'aires de capital' i comença a acumular tots els papers i a "defenestrar" els altres actors. "Després passa un accident que no avançarem i tot es complica", ha avançat el director. El Fitag aplega una quinzena de propostes entre el 23 i el 27 d'agost.