
Del punt mort a primera marxa i ja sense frenar. Aquest és el compromís del Govern en relació amb el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, creat el juny del 2010 però que encara no té òrgans de gestió. El director dels serveis territorials d'Agricultura i Medi Natural, Jordi Aurich, ha explicat que constituiran l'òrgan rector aquest any. Paral·lelament, han organitzat reunions de treball amb sectors implicats per redactar el pla especial i el pla d'usos i gestió que també hauria d'estar enllestit el 2012 "si tot va bé". Aurich ha reiterat la voluntat del Govern de liderar aquest projecte després que els vuit ajuntaments implicats decidissin redactar ells mateixos el pla.
El 23 de juny del 2010 va entrar en vigor el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter però un any i mig després encara no té òrgans rectors ni pla d'usos que especifiqui quines activitats es poden fer i a quin lloc és possible desenvolupar-les. Tips d'aquesta situació, fa 15 dies els vuit ajuntaments afectats pel parc van decidir redactar ells mateixos el pla d'usos i gestió consensuant-lo amb els sectors implicats del territori. Els responsables municipals -convocats per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí- van deixar la porta oberta a la col·laboració del Govern.
El Govern ha volgut deixar clar que qui ha de redactar el pla d'usos i gestió és, precisament, la Generalitat i que ho farà reunint-se amb alcaldes, agricultors i ramaders, sector turístic i també científic per arribar a un text consensuat i satisfactori per a tothom. El director del Departament a les comarques gironines, Jordi Aurich, ha assegurat que abandonen el punt mort i posen la primera marxa. "Comencem a treballar per constituir l'òrgan rector del parc natural", ha afirmat Aurich. Un òrgan que haurà de rebre el vistiplau del conseller i que preveuen que es pugui constituir al llarg del 2012.
Paral·lelament a l'òrgan rector, la Generalitat convocarà reunions de treball -com la que hi ha hagut aquest dimarts a l'Ajuntament de Torroella amb representants dels ajuntaments- per elaborar el pla especial i el pla d'usos i gestió. Tot i que Aurich admet que és més complicat elaborar els textos, la intenció del Govern és tenir-los enllestits també aquest any perquè l'òrgan rector pugui donar-hi el vistiplau tan bon punt es constitueixi. Aurich no s'ha pres com un "toc d'atenció" la decisió que havien pres els vuit alcaldes però assegura que el parc natural estava encallat i que cal treballar per desencallar-ho.
"Volem deixar clar que hi ha un canvi de xip", ha exposat Aurich que comenta que el parc natural va néixer "coix" perquè l'anterior Govern el va voler aprovar abans d'acabar el mandat i no va atendre a les peticions del territori. De fet, el parc va néixer envoltat de polèmica i crítiques d'ajuntaments, entitats ecologistes i agricultors per no poder dir-hi la seva. Ara, Jordi Aurich assegura que estan recollint "totes les propostes i inquietuds del territori" perquè el parc "compti amb el suport de tothom".
Aurich també ha fet referència a la delicada situació econòmica del Govern i assegura que tots aquests passos els faran de forma austera i mirant de no malbaratar recursos, tot i que caldrà fer una inversió tècnica i sobretot en recursos humans.