Entre d'altres mesures, el pla també preveu incrementar en un 30% l'oferta de servei d'autobús amb 24 noves comunicacions directes, setze noves línies semidirectes i reforçar les línies existents. El govern vol destinar 840 milions d'euros per millorar el transport públic per carretera en el proper quadrienni. El pla marca que el 2012 tot el país tindrà implementada la integració tarifaria.
El pla preveu que es puguin crear noves línies ferroviàries al entorn de les àrees metropolitanes de les capitals de província. L'objectiu es crear línies aprofitant la infraestructura ferroviària existent.
A la demarcació de Tarragona, el pla preveu crear quatre línies que serien les que unirien Reus-Tarragona-Torredembarra (Tarragonès) i Sant Vicenç de Calders (Baix Penedès), Cambrils (Baix Camp)-Tarragona i Torredembarra, La Plana, Pica moixons (Alt Camp)-Reus i Tarragona i Les Borges del Camp (Baix Camp)- Reus i Tarragona. El pla també preveu estudiar la possibilitat de perllongar la línia de La Plana, Picamoixons-Reus i Tarragona fins a Valls i Montblanc i la línia de Les Borges del Camp- Reus i Tarragona fins a Falset (Priorat). Aquestes línies oferirien sis expedicions en hora punta i sentit entre Tarragona i Reus i quatre entre Torredembarra i Tarragona. En la resta de trams es farien dues expedicions.
En el cas de la demarcació de Girona es crearan dues noves línies en paral·lel. Aquestes faran Figueres- Flaçà (Gironès) -Girona i Riudellots de la Selva (Selva) i Flaça-Girona, Riudellots de la Selva i Maçanet (Selva). Aquestes noves línies oferiran quatre expedicions en hora punta i en sentit entre Girona i Riudellots i Girona i Figueres. En la resta de parades s'hi faran dues sortides.
Les tres línies diferents que es faran a la demarcació de Lleida unira Cervera- Lleida i Almacelles (Segrià), Lleida i Balaguer i Lleida i Les Borges Blanques (Garrigues). Aquestes línies tindran dues expedicions en hora punta.
A les comarques de Barcelona on no es preveu la creació de cap nova línia es preveu millorar tant la xarxa de Rodalies com la de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Entre les mesures que preveu aquest pla de millora a Rodalies hi ha que la línia C-3 s'ampliï fins a Torelló (Osona) o que la C4 de Manresa a Barcelona arribi fins a l'aeroport del Prat (Baix Llobregat). A la línia C5 es preveu crear una nova línia circular que permetrà que hi hagi un servei directe entre Martorell (Baix Llobregat) i Granollers sense haver de passar per Barcelona.
En el cas de la xarxa de FGC es preveu consolidar el metro del Baix Llobregat i els metros comarcals del Bages i l'Anoia. A la línia del Vallès el pla preveu que es passi de la freqüència actual d'un tren cada 12 minuts en les hores punta a un tren cada sis minuts als ramals de Sabadell i Terrassa. En la línia Llobregat -Anoia es reconvertirà la línia de mercaderies per millorar les connexions de viatgers entre els municipis.
El transport per carretera
Pel que fa al transport per carretera el pla preveu incrementar l'oferta de serveis en un 30% respecte l'actual. El pla contempla la creació de 24 noves connexions directes 'exprés' i reforçar set de les que existeixen actualment. Aquestes línies han de tenir una freqüència d'un autobús cada trenta minuts en hora punta.
Les noves connexions que uniran ciutats catalanes amb Barcelona són les de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Sabadell, Terrassa, Rubí (Vallès Occidental), Sitges (Garraf), Sant Pere de Ribes (Garraf), Vilanova i la Geltrú, El Masnou (Maresme), Lleida, Girona, Palau de Plegamans (Vallès Occidental), Montornès del Vallès (Vallès Oriental), Esparreguera (Baix Llobregat), Pallejà (Baix Llobregat), Vallirana (Baix Llobregat), Lliça d'Amunt (Vallès Oriental), Manresa, Caldes de Montbui (Vallès Oriental), Tarragona i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). També es crearan les que uniran Cambrils (Baix Camp) i Tarragona, Figueres i Girona, Banyoles i Girona i Valls i Tarragona. Les connexions que es reforçara só les que uneixen Barcelona amb Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Santa Perpetua de Mogoda (Vallès Occidental), Igualada, Vic, Olot, Parets del Vallès (Vallès Oriental) i Abrera (Baix Llobregat).
El pla preveu la creació de connexions semi directe amb diferents aturades per potencial la mobilitat intercomarcal. En total es preveuen 16 connexions que han d'unir Vic i Sabadell, Cerdanyola del Vallès (Baix Llobregat) i Manresa, El Vendrell i Valls, Balaguer i Mollerussa, Mollerussa i Les Borges Blanques, Amposta i Deltebre (Baix Ebre), Manresa i Sabadell, Manresa i Terrassa, Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) i Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), Puigcerdà -La Seu d'Urgell i Barcelona, Ripoll -Olot i Girona, Caldes de Montbui (Vallès Oriental)- Palau Solità (Vallès Oriental)-Mollet (Vallès Oriental) i Granollers, Olot i Barcelona per Bracons, Olot i Vic per Bracons, Sant Sadurní d'Anoia i Piera (Anoia) i Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat)- Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Molins de Rei (Baix Llobregat).
El paquet de mesures incloses en el pla aprovat aquest dimarts per l'executiu també preveu altres mesures com la integració tarifaria de tot el país a partir del 2012, adaptar la xarxa de transport públic a les persones amb mobilitat reduïda i discapacitat sensorial o la creació de nou carrils de bus interurbans i nou estacions d'autobús noves per fomentar l'us del transport públic.