El món de la cultura contra el mapa eòlic del Govern

Escriptors, actors, artistes, cantants, músics, historiadors i fotògrafs han unit la seva veu per rebutjar el mapa eòlic que ha proposat el Govern i que situa una zona de desenvolupament prioritari a l'Alt Empordà.

  • Presentació del manifest al qual s'hi han adherit un centenar de representants del món de la cultura. | Marina López / ACN -
Publicat el 22 de febrer de 2010 a les 20:35

101 representants del món de la cultura afirmen que, acostumats a agitar des dels escenaris, és el moment de baixar per reclamar que 'parin de desballestar l'Empordà'. 'Ens neguiteja aquest desballestament i, entre tots, hem de buscar solucions eficaces i exigir que escoltin el territori', ha afirmat el cantautor Josep Tero. Ell és només un del centenar d'artistes que s'han adherit a la demanda, coordinada per Iaeden, i que han presentat aquest dilluns a Figueres.

El centenar de representants del món de la cultura s'han adherit a un manifest que faran arribar al president del Govern, José Montilla. En el text, estableixen un paral·lelisme entre la situació actual i el clàssic de la literatura 'Don Quijote de la Mancha'. Afirmen que la cita 'miri vostra mercè –replicà Sanxo- que aquells que allà es veuen no són gegants, sinó molins de vent' pot ser el futur dels visitants a l'Empordà si acaben instal·lant-hi els molins per generar energia eòlica.

Els signants del manifest han volgut deixar clar que no s'oposen a l'energia eòlica perquè es tracta d'una energia més sostenible, però critiquen que el Govern hagi fet una proposta sense escoltar el territori. 'El consell comarcal fa una proposta i en 48 hores hi torna a haver una imposició de la Generalitat', ha lamentat el portaveu d'Iaeden, Eduard Martí.

'Ignorant les veus del territori i les amonestacions rebudes des de Brussel·les, el Parlament català s'entossudeix a perpetuar el mateix error', critica el manifest que denuncia que 'privatitzar la tramuntana és un negoci rodó per a alguns'. Des del món de la cultura exigeixen la retirada del projecte eòlic actual i un replantejament del conjunt d'infraestructures que afecten l'Alt i el Baix Empordà.

Les peticions es basen en quatre pilars. La retirada del projecte de moll sec dels ports de Barcelona i Tarragona a l'Empordà, retirar el desdoblament de la N-II i alliberar els peatges de l'AP-7, mantenir el tren convencional a l'emplaçament actual amb soterrament de les vies i situar els parcs generadors d'energia eòlica d'acord amb el corredor d'infraestructures.

Rosa Regàs, Josep Tero, Cris Juanico, Lacarrau o Obrint Pas són alguns dels signants del documents. Els artistes han afirmat que es plantegen anar a Barcelona i fer algun tipus de protesta per fer sentir la seva veu.