Davant aquesta proximitat, afirmen que cal unir esforços per controlar aquesta espècie invasora originà ria del sud-est asià tic que es caracteritza per fer picades molt molestes i per poder transmetre algunes malalties. El director del Servei de Control de Mosquits de la badia de Roses i Baix Ter, Eduard Marqués, ha explicat que cal utilitzar 'tot el ventall d'armament possible' per combatre 'aquesta plaga'.
A partir d'aquesta jornada, dirigida a tècnics i responsables de les diverses administracions de la demarcació, es vol perfilar una estratègia a seguir que, d'entrada, es basarà en la vigilà ncia de la possible arribada de l'espècie establint com a objectiu l'eradicació del mosquit tigre. Una de les actuacions serà elaborar una cartografia amb els llocs potencialment bons per al desenvolupament de les larves i que serà la base pel disseny de les campanyes de control integrat. Segons ha explicat Marqués, aquest control integrat passa per fer campanyes de sensibilització als ciutadans sobre com prevenir que els mosquits tigre trobin un entorn òptim per situar-se al territori, a estendre aquesta prevenció en l'à mbit educatiu fins a fer control quÃmic de les larves i els exemplars adults.
'Renunciar al control quÃmic seria una barbaritat davant una plaga com aquesta', ha afirmat Marqués que especifica que per combatre-la s'ha de començar 'immediatament' a perfilar l'estratègia a seguir. En cas que no es fes aixÃ, Marqués a alertat que podria viure's una situació semblant a la de Barcelona on ara és molt difÃcil contenir l'expansió dels mosquits tigre. A més, concreta que el model urbanÃstic de les comarques gironines, on hi ha moltes segones residències i moltes zones amb jardina, dificultarien encara més el control de l'espècie en cas que s'implementessin a la demarcació. Per això, reclamen la cooperació dels ajuntaments perquè són els ens que poden fer un seguiment de proximitat al territori.
En cas que es detecti la presència dels mosquits tigres a la demarcació, s'endegarà la campanya de control integrat que es convertirà en mantenir el nivell de població de mosquits sota el llindar de la tolerà ncia en cas que fracassi l'eradicació. L'entorn òptim per al desenvolupament de l'espècia són petites masses d'aigua estancada com bidons, testos, cubells o altres recipients que puguin contenir petites quantitats d'aigua prop de zones habitades.
El 2004 es va detectar la presència de mosquits tigre (Aedes albopictus) a Sant Cugat del Vallès i des de llavors, en tan sols tres anys, s'ha anat estenent progressivament sobretot a l'à rea de Barcelona i al Baix Llobregat. Segons ha explicat Marqués es tracta d'una espècie que pica durant el dia i fora de les cases, a més, té 'una agressivitat molt alta' sent capaç de traspassar el teixit texà i les seves picades són molt molestes. També poden actuar com a vector d'algunes malalties i transmetre-les.
En aquest sentit, Marqués ha posat com exemple el dengue o el cas de Ravenna, al nord d'Ità lia, on aquest agost hi ha hagut un brot d'una malaltia tropical 'rarÃssima', el chikungunya, que no s'havia detectat mai a aquestes latituds i que la ha transmès el mosquit tigre. Tot i això, especifica que hi ha un perill 'realment baix' que es transmetin malalties però assegura que 'cal controlar la població de mosquits tigre perquè sinó pot colonitzar tota Europa'.
El mosquit tigre fa entre 2 i 10 mil·lÃmetres, és de color fos i es caracteritza per unes bandes o marques blanques i una ratlla blanca al tòrax. El fet que hiverni en forma d'ou, fa que pugui resistir fins a cinc graus sota zero cosa que fa que la seva propagació sigui possible en la majoria a de climes europeus.
Durant la jornada, que se celebrarà el dia 13 de desembre a l'Auditori NarcÃs Carreras de 'la Caixa', a Girona, diversos experts presentaran experiències de vigilà ncia i control a Europa i Catalunya per intentar arribar a un punt en comú entre els diversos organismes de les comarques gironines per establir aquesta estratègia contra els mosquits tigre.