El pla de qualitat lingüística als despatxos d'advocats de Girona s'estendrà a tot Catalunya

Publicat el 22 d’agost de 2008 a les 15:03
 
La Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat informa que es faran les adaptacions necessàries per continuar amb aquest pla de treball, que té com a objectiu capacitar plenament els despatxos perquè es puguin relacionar de forma autosuficient oralment i per escrit amb el ciutadà i amb l'administració de justícia en català. Aquesta dimecres s'han lliurat els diplomes als despatxos gironins que han participat en el pla pilot a la seu del Col·legi d'Advocats de Girona.
 
Es tracta d'una iniciativa conjunta de l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, el Col·legi d'Advocats de Girona, la Secretaria de Política Lingüística, el Departament de Justícia i del Consorci per a la Normalització Lingüística, que pretén normalitzar l'ús de la llengua catalana en els tràmits judicials.
 
La valoració plenament positiva dels resultats del pla pilot fa que se'n prevegi, la continuació i l'extensió a tot Catalunya, amb les adaptacions necessàries, en el marc d'un pla de treball d'ampli abast que s’està elaborant entre el Consell de Col·legis d'Advocats, el Departament de Justícia i la Secretaria de Política Lingüística i es presentarà a finals del 2008.
 
Sobre els resultats del pla a Girona, destaca l'increment de l'ús del català entre el 25% i el 80% en els despatxos que abans no treballaven majoritàriament en aquesta llengua. Pel que fa als recursos del pla més ben valorats pels despatxos, en destaquen l'assessorament lingüístic personalitzat, l'apunt lingüístic mensual 'Retalls de llengua' i el taller de llenguatge jurídic.
 
El Pla va iniciar-se l'octubre de 2006 i s'hi han acollit tretze despatxos de la demarcació de Girona. Ha permès analitzar i resoldre les mancances de cada despatx mitjançant la fixació de documents model adaptables, i donant informació sobre el funcionament de recursos lingüístics informàtics que faciliten l'autonomia lingüística i la formació lingüística general i especialitzada.
 
Paral·lelament, en el marc del Pla han tingut lloc actuacions de sensibilització adreçades a l'advocacia en general, com la jornada 'La llengua i el dret: el paper dels advocats', que el setembre de l'any passat va reunir més de 120 persones; la publicació 'Hi tinc dret', que vol respondre qüestions jurídiques sobre usos lingüístics amb què es poden trobar els professionals de l'advocacia o un espai al web del Col·legi d'Advocats de Girona.