El quadre «El gran dia de Girona» presidirà l'Auditori Josep Irla

Es podrà veure a la seu de la Generalitat a Girona a partir del 23 d'octubre

  • Els restauradors retirant la tela protectora que cobreix el quadre. | Tania Tapia / ACN -
Publicat el 20 de setembre de 2010 a les 20:48
Els restauradors retirant la tela protectora que cobreix el quadre. Foto: Tania Tapia / ACN

El colossal quadre 'El gran dia de Girona', de Ramon Martí Alsina, presidirà l'Auditori de Josep Irla de la Generalitat a partir del pròxim 23 d'octubre. L'equip de restauradors ja ha començat a desembalar l'obra, que està protegida per una tela, i en les properes setmanes es penjarà d'un vestidor fet a mida, se li col·locarà el nou marc i s'il·luminarà. Aquest dilluns s'ha sabut que l'exposició d'aquesta obra -datada al 1863 i amb unes dimensions de 5,4 metres d'amplada per 11,9 de llargada- anirà acompanyada d'una mostra entorn al procés creatiu del quadre i també de la trajectòria del pintor català. L'exposició tindrà com a escenari la Diputació, el Museu d'Art de Girona i la seu del Govern.

El quadre va arribar el passat 14 de setembre a la seu de la Generalitat a Girona després d'un any de restauració a un local que el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) té a Sant Cugat del Vallès. El quadre, que data del 1839, recull una batalla entre gironins i francesos en un dia en què els defensors de la ciutat van repel·lir l'atac dels francesos, en un episodi succeït el 19 de setembre de 1809. Malgrat tot, l'obra feia 70 anys que estava embolicada als magatzems del MNAC.

Ara però l'acord entre vàries administracions i la col·laboració, entre d'altres, de la Fundació Caixa Girona han fet possible la seva restauració. L'obra, que pertany al MNAC, estarà exhibida a partir del 23 d'octubre a l'Auditori Josep Irla del nou edifici del Govern de manera permanent. Segons ha explicat la cap de l'àrea d'Art Modern del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Mercè Doñate, l'obra serà revisada anualment per tècnics del Museu d'Art de Girona que comprovaran si totes les sutures i arranjaments que s'han fet durant el procés de restauració es troben en bon estat.

De l'obra només se'n conservava la tela. Per això, segons ha explicat Doñate, s'ha hagut de recórrer a algunes imatges d'arxiu per crear un nou marc que s'acostés a les dimensions i l'estil de l'original. Ara, els treballs de l'equip de restauració se centren a retirar la tela que protegeix l'obra i que deixarà al descobert el revés de la tela. Aquesta, que té una superfície de més de 50 metres quadrats, caldrà col·locar-la al vestidor que s'ha fet a mida del quadre. Un cop penjada a la paret, s'il·luminarà l'obra amb un sistema basat en llums led que no irradien calor a la peça.

Es calcula que el procés estigui acabat el 23 d'octubre i que, a partir d'aquesta data, la visita a l'Auditori de la Generalitat sigui oberta a tothom perquè els gironins puguin gaudir d'aquest colossal quadre.

Una exposició completa el projecte

Segons ha justificat la comissària de la mostra, Lluïsa Faixedas, calia fer una exposició que expliqués d'on venia l'obra, qui l'havia pintada, quin episodi històric recollia i que mostrés també altres obres vinculades al quadre. Per això, s'ha decidit acompanyar l'exhibició del quadre amb diferents espais d'exposició on es repassarà el procés creatiu de Ramon Martí Alsina i també la seva obra. D'aquesta manera, la recerca se suma a aquest ambiciós projecte de poder exposar a Girona, de manera permanent, l'obra 'El gran dia de Girona'.

El director del Museu d'Art de Girona, Josep Maria Trullén, ha explicat que l'exposició ocuparà diferents llocs de la ciutat –la Generalitat, la Diputació, el Museu d'Art i l'espai d'amics del Museu d'Art al palau Solterra- i que, a més, també s'ha editat un catàleg.

En l'espai del Museu d'Art de Girona recollirà pràcticament la totalitat dels dibuixos i esbossos que Alsina feu abans de pintar l'obra i també altres pintures relacionades amb l'episodi de la Guerra del francès a Girona. Quan el pintor va crear 'El gran dia de Girona' pretenia presentar-lo a l'Exposició nacional de Belles arts de Madrid de 1864 i, per això, va escollir un tema polític i d'acord amb el seu ideari polític: progressista i republicà. Tot i voler-lo fer per dur-lo a Madrid el quadre no va sortir mai de Barcelona.

La recerca entorn l'obra d'Alsina ha permès recuperar molts d'aquest dibuixos i obres associades. La mostra també recull esbossos relacionats amb la pintura 'La companyia de Santa Bàrbara' (1891), exposada al MNAC, a Barcelona, i amb 'Les heroïnes de Santa Bàrbara', datada al 1868 i que actualment presideix el saló de plens de la Diputació de Girona. A la mostra s'hi ha afegit també un autorretrat de l'artista cediu per un col·leccionista particular.

La Diputació de Girona, ja que acull un altre dels quadres d'Alsina, es converteix en un altre dels nuclis d'aquesta exposició entorn l'obra de l'artista, que es completa amb la visita a l'edifici de la Generalitat on hi haurà exposat 'El gran dia de Girona' i l'espai dels Amics del Museu d'Art –situat al palau Solterra, al carrer ciutadans- on es projectarà un audiovisual sobre la tasca feta aquests darrers dos anys al voltant de la restauració de l'obra.

Aquestes exposicions també s'inauguren el 23 d'octubre i estaran obertes sis mesos. Paral·lelament, també s'han organitzat visites guiades a les exposicions i també pels escenaris físics on van tenir lloc els fets que reprodueix 'El gran dia de Girona'.