
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha assegurat que el transvasament del Roine no és un afer que el Govern hagi "descartat per sempre". Recoder ha recordat que, en els darrers anys, la captació d'aigua del riu francès havia estat "una prioritat" (de fet, CiU l'havia inclosa al seu programa electoral). Tot i això, el conseller ha admès que l'entrada en funcionament de la dessaladora del Prat els ha obligat a "fer balanç" i a aparcar-lo. Precisament, a conseqüència de les pluges abundants que han omplert els pantans fins gairebé a vesar, la dessaladora del Prat funciona al 10% de capacitat. Recoder ha visitat avui l'estany de Sils (Selva) amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua.
El Govern ha aparcat el projecte de transvasament del Roine, però no li ha tancat la porta per sempre. Després que CiU l'inclogués al programa electoral, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha admès que el transvasament "ara no està damunt la taula".
Lluís Recoder ha recordat que, per als convergents, aquesta havia estat "una prioritat per compensar els dèficits hídrics dels darrers anys". Però, com ha explicat, l'entrada en servei de les dessaladores -sobretot, la del Prat- ha obligat el Govern "a fer un balanç per planificar el futur". I, dins aquesta previsió, el Roine ha saltat de l'agenda de prioritats.
'No està dins la nostra planificació immediata ni molt menys", ha afirmat el conseller. Lluís Recoder, però, també ha puntualitzat que el transvasament del Roine tampoc "no és un tema descartat per sempre".
Precisament, el projecte es va posar -i molt- damunt la taula quan Catalunya va veure's immersa en la sequera. Ara, però, la situació s'ha capgirat i les pluges abundants de la setmana passada han omplert els pantans fins gairebé vessar.
La dessalinitzadora del Prat, al 10%
Segons ha concretat el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Leonard Carcolé, actualment els embassaments catalans es troben al 94%. Això fa que la dessalinitzadora del Prat, aixecada per abastir d'aigua Barcelona i l'àrea metropolitana, funcioni al 10% de la seva capacitat. "Fins que els pantans no baixin del 80%, aquest règim de producció no s'incrementarà", ha precisat Carcolé.
El director de l'ACA també ha dit que la garantia de les reserves d'aigua, lligat a les restriccions pressupostàries, han obligat a aparcar nous projectes de dessalinitzadores. Entre aquestes es troben les de Foix (Cunit) i Tordera (Blanes), que s'han aparcat perquè són infraestructures per a les quals no es preveu "un rendiment immediat", com ha precisat Carcolé.
Elogi del voluntariat
El conseller de Territori i Sostenibilitat ha assistit aquesta tarda a la celebració del Dia Mundial de l'Aigua a l'estany de Sils. Durant la trobada, Recoder ha lliurat un diploma a les diferents entitats que han participat a les tasques de custòdia i voluntariat per preservar entorns fluvials.
Des del 2007 i fins al 2010, l'ACA ha reconegut un total de dotze entitats -entre les quals hi ha l'ajuntament de Sils- per tirar endavant aquests projectes. A més dels diplomes, també s'ha lliurat a cadascuna de les entitats un arbre perquè el plantés a l'entorn de l'estany del municipi.
Lluís Recoder ha posat aquest paratge natural com a exemple 'de la col·laboració entre les administracions i la societat civil' a l'hora de tenir cura d'un espai fluvial. El conseller de Territori i Sostenibilitat també ha volgut subratllar el paper que tenen les entitats mediambientals i el voluntariat per preservar el medi ambient.
"La seva acció és molt important, i en els temps que vénen encara més; no perquè hagin de ser la consciència crítica de l'administració, que també, sinó també perquè s'impliquen en la salvaguarda d'espais naturals", ha ressaltat Lluís Recoder. I ha conclòs: "Pensar que molta gent es pot sentir cridada a participar en aquestes entitats és el que ens ha d'acabar de moure a donar-los una empenta perquè puguin fer la seva tasca".