Tot i ser una malaltia benigna molt freqüent, comporta importants conseqüències personals, ja que algunes de les complicacions de les intervencions convencionals són el ressorgiment de la fÃstula i la incontinència fecal.
De fÃstules n'hi ha de dos tipus: les senzilles, de les quals al Josep Trueta de Girona se n'intervenen unes trenta cada any amb un procediment quirúrgic senzill, i les complexes, que són menys habituals però tenen moltes possibilitats de tornar a aparèixer després d'una intervenció per eradicar-les.
Fa quatre anys, tres hospitals de Madrid van fer un primer assaig amb 50 malalts de fÃstules complexes als quals se'ls va injectar teixit subcutani amb cèlâ¢lules mare dins la fÃstula amb la intenció que quan les cèl·lules creixin, aquestes tanquin la fÃstula. Els resultats van ser esperançadors i ara, en un assaig clÃnic a nivell nacional, el Doctor Josep Trueta de Girona, el ClÃnic de Barcelona i l'Hospital Mútua de Terrassa han estat escollits com a representants catalans per a desenvolupar aquest nou tractament que està donant uns resultats satisfactoris en un 70% dels casos.
El procediment és ben senzill: es fa una liposucció a nivell del greix subcutani i aquest greix s'envia a un centre de genètica de Madrid on n'extreuen les cèlâ¢lules mare que seran aplicades al malalt en una senzilla intervenció quirúrgica. Tot i la simplicitat del tractament, aquest requereix una gran complexitat tècnica i uns controls periòdics exhaustius. També cal una estreta colâ¢laboració del servei de radiologia, que fa el diagnòstic de les fÃstules, i del servei de cirurgia plà stica, que fa l'extracció del greix subcutani.