El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat els acords urbanístics que van permetre tirar endavant la reconversió de l'antic mercat de Santa Eugènia de Girona. L'edifici es va enderrocar l'estiu del 2008 i, en el seu lloc, s'hi està construint una plaça, un centre de dia i un bloc de pisos. L'alt tribunal, però, conclou en dues sentències que el procés no es va fer com calia i declara 'nuls de ple dret' tant els acords d'Urbanisme com els de l'Ajuntament de Girona que van aprovar la remodelació. La resolució obre les portes a tots els qui tenien parada al mercat a reclamar compensacions. Segons l'advocada dels afectats, Marta Fuentes, l'import d'aquestes es preveu 'elevat'.
La reconversió de l'antic mercat de Santa Eugènia es va portar a terme dins el pla de barris. L'actuació urbanística es va centrar en enderrocar les instal·lacions, 'tancades i sense perspectives de futur', segons recollia el pla impulsat per l'Ajuntament. En el seu lloc, a tota l'illa urbana que ocupava el mercat, s'hi aixecaria una plaça pública, un centre de dia per a gent gran i un bloc de pisos.
A l'hora de tramitar la reconversió, però, aquesta es va fer mitjançant dos plans de millora urbana separats. El primer, es referia a tot l'àmbit que ocupava l'antic mercat. El segon, tenia com a objectiu crear un passatge interior que unís la futura plaça pública amb el carrer Guilleries.
La Comissió d'Urbanisme de Girona va aprovar el pla de millora de l'antic mercat el juny del 2005, i l'ajuntament va donar el vistiplau definitiu a les dues actuacions de reconversió la primavera del 2006. El problema, però, és que els dos plans de millora urbana -que es referien al mateix projecte- es van fer de manera separada, i amb importants diferències entre l'un i l'altre.
'El que caldria és haver fet només un pla, i no dos de separats, perquè es referien a una única actuació i les condicions per als propietaris havien de ser les mateixes', ha ressaltat l'advocada dels afectats, Marta Fuentes. A més, la resolució del TSJC que tomba els acords també ressalta que, a l'hora de tirar endavant la reconversió dins el pla de barris, l'Ajuntament de Girona no va justificar prou la necessitat de reurbanitzar la zona.
'La documentació no era suficient i no estava prou justificada', ha declarat Fuentes. Ara, les dues sentències de l'alt tribunal -una per a cada pla de millora- declaren 'nuls de ple dret' els acords que van permetre tirar endavant la reconversió.
Les antigues instal·lacions del mercat van anar a terra l'estiu del 2008 i, actualment, s'està enllestint tota la remodelació de l'espai. Ara, allà on hi havia parades, s'hi aixeca un centre de dia, un edifici d'habitatges i una plaça pública.
Demanar indemnitzacions
L'advocada dels afectats ha declarat que la resolució del TSJC obre la porta als paradistes afectats perquè demanin compensacions. Tot i que van ser dotze propietaris els qui van portar l'afer als jutjats, la sentència engloba 'tots els paradistes', com ha explicat Marta Fuentes.
L'advocada ha explicat que aquestes compensacions es preveuen 'elevades', tot i que seran els perits judicials els qui hauran de dictaminar les quantitats que es poden demanar. 'Com que als propietaris no se'ls poden tornar les parades, caldrà indemnitzar-los', ha explicat la lletrada.
Les dues sentències del TSJC no són fermes i, en un termini de deu dies, s'hi pot interposar recurs de cassació.