Els 300 afectats pel tancament de Cambridge no han de pagar els préstecs

Publicat el 23 de desembre de 2007 a les 17:11
 
La sentència arrenca amb la demanda que van presentar 54 perjudicats, i també resol que les entitats hauran de retornar-los els rebuts que els van seguir passant. La cinquantena d'afectats havien demanat crèdits per una mitjana de 2.000 euros, la majoria dels quals es van subscriure els anys 2001 i 2002.
 
El mes de febrer del 2003, la seu de l'acadèmia d'idiomes Cambridge de Girona –situada al carrer Emili Grahit- va tancar les portes i va presentar suspensió de pagaments. Aquest tancament s'ajuntava al devessall d'escoles que havien cessat l'activitat durant els mesos anteriors, com Opening, Brighton i Oxford.
 
Tot i que no hi va haver més classes, però, els alumnes afectats es van trobar amb què havien de continuar pagant les quotes de finançament dels cursos d'anglès. Aquestes, segons constava al contracte d'ensenyança, s'havien subscrit amb el Banc Santander Central Hispano (BSCH), el Banc Pastor i Caja Madrid. El problema, però, arrenca del fet que els perjudicats no sabien que el contracte amb el centre Cambridge n'ajuntava un altre de finançament amb les entitats d'estalvi.
 
54 afectats pel tancament de l'acadèmia d'idiomes a Girona van portar el cas als jutjats. Reclamaven una sentència judicial que els eximís de pagar els préstecs i que, per tant, deixés sense efecte tant el contracte d'ensenyança subscrit amb el centre Cambridge com el de finançament.
 
La vista oral per aquests fets es va celebrar quatre anys després del tancament, els passats 9 i 10 de juliol. Ara, el Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona ha sentenciat el cas. La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Antonio Madroñero, dóna la raó a la cinquantena d'afectats.
 
Segons explica l'advocat dels perjudicats, el jutjat estima íntegrament la demanda 'i declara resolts tant el contracte d'ensenyança com el de finançament'. Així, la sentència estableix que els contractes de finançament es van resoldre el 10 de febrer del 2003, quan l'acadèmia va tancar portes, i concreta 'que des d'aquella data en endavant, les entitats no podien continuar passant els rebuts', indica el lletrat.
 
En conseqüència, el jutjat determina que les entitats bancàries han de retornar als afectats les quotes cobrades i els interessos generats a partir d'aquell moment. A més, però, la sentència inclou una novetat. I és que incorpora, de manera genèrica en la seva resolució, tots els afectats –uns 300- pel tancament de l'acadèmia a Girona.
 
'La novetat de la sentència és aquesta acció genèrica, que comporta que la resolució també afecti aquells afectats que no s'hagin personat, perquè la pràctica portada a terme per les entitats bancàries és contrària a la Llei de Consumidors i Usuaris', ressalta Albert Sierra. Tot i això, per aconseguir el cobrament dels rebuts, aquests afectats hauran de presentar una demanda i personar-se als jutjats.
 
El precedent de Mallorca
 
A més de la sentència del jutjat gironí, sobre la taula ja hi havia precedents que havien estat favorables als perjudicats pel tancament de l'acadèmia d'idiomes Cambridge. Un d'ells, a Mallorca.
 
El febrer del 2005, l'Audiència de les Balears va desestimar un recurs d'una entitat financera, i va eximir 45 alumnes de Cambridge a continuar pagant les quotes de finançament. A més, també va resoldre que l'entitat havia de retornar als afectats aquelles quotes que va ingressar després del mes de febrer del 2003, moment en què va tenir lloc el tancament del centre.