Els espais teatrals de gestió privada de fora de Barcelona es reivindiquen

L'objectiu de la CTIC, que compta amb la sala gironina La Planeta entre els seus associats, és defensar l'existència i presència dels teatres independents en el territori català

  • Seguiment des de l'auditori de l'Institut del Teatre de la roda de premsa que s'ha fet a la Sala Trono de Tarragona. | Pere Francesch / ACN -
Publicat el 25 d’octubre de 2011 a les 18:27
Seguiment des de l'auditori de l'Institut del Teatre de la roda de premsa que s'ha fet a la Sala Trono de Tarragona. Foto: Pere Francesch / ACN

Defensar l'existència i la presència dels teatres independents a Catalunya, entesos com els espais teatrals de titularitat i/o gestió privada que no es regeixen per una voluntat purament comercial, sinó que actuen amb independència i empesos per una vocació de servei públic. Aquest és l'objectiu de la Coordinadora de Teatres Independents de Catalunya (CTIC), que ha estat presentada aquest dimarts. És una associació d'espais teatrals de petit o mitjà format i gestió privada, ubicats fora de la ciutat de Barcelona, que compten amb un projecte artístic d'exhibició i producció d'espectacles professionals. El president del CTIC, Oriol Grau, ha assegurat que "volen que la seva veu que s'ha unit s'escolti".

La CTIC compta amb quatre teatres associats: la Sala La Planeta (Girona), la Sala Trono (Tarragona), el Teatre de l'Aurora (Igualada) i el Teatre de Ponent (Granollers) i treballa per anar-se expandint pel territori amb la incorporació de més teatres que compleixin els requisits de l'associació. L'any passat les sales de la coordinador van collir més de 32.000 espectadors, de 486 funcions i 14 produccions que han fet 490 representacions a les fires que han realitzat. Durant el període 2008 i 2010 van programar un total 564 companyies i prop de 1.300 funcions.

Els objectius són la defensa de l'existència dels teatres independents, la defensa de la presència d'aquests teatres en tot el territori català, la promoció i difusió de les activitats que aquests teatres realitzen, possibilitar l'accés als circuits professionals d'artistes i creadors emergents i l'establiment de sinergies entre els propis socis. En aquest context, la coordinadora vol crear un circuit estable d'arts escèniques amb teatres privats de fora de Barcelona que compti amb el suport institucional. Com exemple de col·laboració els quatre teatres fan girar algunes de les seves produccions pròpies pels seus teatres.

"Ens enriquim mútuament i volem crear una xarxa empresarial que signifiqui que les companyies puguin voltar i tenir teatres assegurats", ha afirmat Grau en la roda de premsa. En aquest context, el director de la CTIC ha fet una clara aposta: "Que la nostra veu que s'ha unit i tindrà més potència s'escolti".

La junta directiva de la CTIC, a més de Grau en la Presidència, la conformen Federic Roda, del Teatre Ponent de Granollers, en la Vicepresidència; Pere Puig, de la sala La Planeta de Girona, en la Tresoreria; i Òscar Balcells, del Teatre de l'Aurora d'Igualada, a la Secretaria.

La roda de premsa ha estat retransmesa per internet des de la Sala Trono de Tarragona. I s'ha pogut seguir, tot i els problemes tècnics, a la Sala La Planeta de Girona, el Teatre de l'Aurora d'Igualada, el Teatre de Ponent de Granollers i l'Auditori de l'Institut del Teatre de Barcelona.